במשפט מתוקשר בו מואשם הממשל האמריקני וסוכנויות פדרליות כמו ה-FBI בקשירת קשרים עם הרשתות החברתיות כדי לצנזר ולדכא את חופש הביטוי של האזרחים, החליט השופט להוציא צו מניעה האוסר עליהם ליצור קשר עם הרשתות החברתיות. הנימוק: "נראה שממשלת ארה"ב לקחה על עצמה תפקיד דומה למיניסטריון האמת של אורוול". בריאיון למגזין אפוק,
ג'ף לאנדרי ואנדרו ביילי, שני התובעים בתיק, עושים סדר במצב
יאן יקיאלק | 7 באוגוסט 2023 | חברה והיסטוריה | 16 דק׳
"אם טענות התביעה נכונות, זוהי המתקפה הקשה ביותר על חופש הביטוי בהיסטוריה של ארה"ב"
עד לא מזמן הסצנה הבאה הייתה שייכת לרומנים או לסרטי ריגול הוליוודיים: סוכנות ביון של אומה גדולה מאלצת חברות טכנולוגיה בין-לאומיות לשלוט בנרטיב המופץ ברשתות החברתיות שלהן. אולם כעת מתברר שמדובר בסצנה מהחיים. בפרקטיקה שכבר הפכה לדבר שבשגרה – ה-FBI, סוכנויות פדרליות אחרות ואף ממשלת ארה"ב עצמה – לחצו על הרשתות החברתיות לצנזר פוסטים שאינם עולים בקנה אחד עם הנרטיב או המידע שקידמו.
ביולי 2023 נחשף, בדוח שפרסמה ועדת המשפט של הסנאט האמריקני, כי ה-FBI "ביקש ובמקרים מסוימים הנחה" את הרשתות החברתיות הגדולות בעולם "לצנזר אמריקנים העוסקים בהבעת דעות המוגנות בחוק".
בפתח הדוח מובהר: "התיקון הראשון לחוקה של ארה"ב הוא הבסיס של המערכת הפוליטית שלנו, המבטיח לכל אמריקני את הזכות לומר את דעתו בחופשיות וללא התערבות הממשלה. הוא מבוסס על ההבנה שאין לאף פקיד ממשלתי אחד מונופול על האמת, ושכל אמריקני מסוגל להעריך טענות מתחרות ולהחליט במה להאמין". עם זאת, מסמכים שהשיגה הוועדה הראו כי לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה, בפברואר 2022, שירות הביטחון של אוקראינה (SBU) פנה ל-FBI בבקשה שיבלום פעולות הנתפסות על ידו כדיסאינפורמציה רוסית ברשתות החברתיות. ה-SBU העביר ל-FBI רשימות של חשבונות שלכאורה "הפיצו דיסאינפורמציה רוסית", וה-FBI העביר אותן בקביעות לפייסבוק, אינסטגרם, גוגל ויוטיוב, ש"הפיצו את המידע בין העובדים האחראים על ניהול התוכן ואכיפת הכללים".
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו