הפיזיקה של מסעות בזמן חושפת אמת מפתיעה: גם אם נחזור לעבר, ההיסטוריה "תתקן את עצמה". מה זה אומר על הגורל שלנו ועל חופש הבחירה?
רקפת תבור | 7 בינואר 2025 | מדע וטכנולוגיה | 10 דק׳
אם הייתם חוזרים לעבר – האם באמת הייתם יכולים לשנות אותו?
מי מאיתנו לא חלם, ולוּ לרגע, לשנות אירוע בעברו – לעצור את מותו של אדם אהוב, להציל מערכת יחסים שהתפרקה, למנוע כישלון שהשפיע על הקריירה או לבחור במסלול חיים אחר לגמרי. הרצון לשנות את העבר טבוע בכולנו, לא בהכרח מתוך חרטה, אלא מתוך הכמיהה לעצב מציאות אחרת, טובה ומדויקת יותר מזו שהגורל התווה עבורנו.
בעידן המודרני, יצירות מדע בדיוני חיזקו בראשנו את הכמיהה הזאת. סרטים כמו "בחזרה לעתיד" וספרים דוגמת "מכונת הזמן" של ה.ג. וולס שרטטו עלילות שבהן דמויות קופצות קדימה ואחורה בציר הזמן, תוך שהן מנסות לתקן טעויות או להשפיע על אירועים מכריעים. יצירות אלו לא רק הפיחו חיים ברעיון התיאורטי של מסע בזמן, אלא גם העצימו את העיסוק במחשבה שאולי ניתן לשכתב את סיפור החיים שלנו ולשנות את הגורל.
תיאורטיקנים ופיזיקאים המשיכו לחזק את הרעיון כשדנו באפשרות של מסע אמיתי בזמן, וחקרו את הפרדוקסים שיכולים להיווצר במהלכו – כמו "פרדוקס הסבא", שבו אדם נוסע אחורה בזמן, הורג את סבו לפני שזה הביא ילדים לעולם, ובכך יוצר מצב שבו לא ייתכן שהוא עצמו ייוולד ויוכל לבצע את המסע בזמן מלכתחילה.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו