כיצד שקרים משפיעים על מוחנו, גופנו ונפשנו – מהמונולוג של רוסו ועד לתגליות ה-fMRI העדכניות המראות את הקשר בין חוסר כנות למחלות פיזיות
רקפת תבור | 9 בדצמבר 2024 | מדע וטכנולוגיה | 6 דק׳
מחיר השקר: האם סטייה מהאמת פוגעת בבריאותנו?
בספרו "הווידויים" חושף הפילוסוף והסופר ז'אן ז'אק רוסו בכנות יוצאת דופן את פרטי חייו, טעויותיו והשקרים שסיפר לאורך השנים. הוא מתאר, בין השאר, כיצד האשים שלא בצדק את אחת מעובדות משפחתו בגניבה, ומתעמק במערכות יחסים שניהל, שבהן חוסר כנות מילא תפקיד מרכזי. השקרים הללו, כפי שהוא מתאר, השפיעו עליו לרעה.
בחלקים המאוחרים של ספרו, רוסו מתאר כיצד ההכרה בשקריו, יחד עם היכולת להתוודות ולשתף את סיפורו ללא עכבות, מעניקות לו תחושת הקלה וריפוי. בעיניו, תהליך הווידוי אינו רק אקט של טיהור מוסרי אלא גם כלי לשיקום נפשי וגופני.
יצירות רבות לאורך ההיסטוריה שיקפו את הקשר בין אמירת שקר לבין הידרדרות במצב הבריאותי. השקר נתפס כעול מנטלי, וכשהעול הזה מצטבר, הוא בא לידי ביטוי בתסמינים פיזיים. כך קורה למשל להמלט, גיבור מחזהו של שייקספיר. השקרים והאמיתות החלקיות שהוא מספר לאנשים סביבו, כולל לאופליה אהובתו, יוצרים עומס רגשי ומתח רב, המובילים אותו לדיכאון עמוק המתבטא במונולוג המפורסם "להיות או לא להיות". המלט חווה אובדן יציבות נפשית ומתואר כחיוור, חלש ומותש נפשית.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו