כניסה
הרשמה לניוזלטר

מנתניהו ועד לבנט, מגדעון סער ועד ליאיר לפיד, האם יש קשר בין הפוליטיקה הישראלית לעצות שנכתבו לפני 500 שנה?

נדב רט | 10 באפריל 2022 | מחשבות | 9 דק׳

האם הפוליטיקאים הישראלים פועלים על פי עצותיו של מקיאוולי?

השנה האחרונה בפוליטיקה הייתה רבת תהפוכות. רבים מאזרחי ישראל חשו, בעת שישבו אל מול מהדורות החדשות, שהם צופים בסרט מתח הוליוודי, שלפרקים הפך לסרט מדע בדיוני. ההרגשה הייתה שהפוליטיקאים שלנו חוצים לעתים קווים אדומים, מפרים הבטחות ומותירים את עינינו פקוחות לרווחה. אולם עיון בכתביו של יועץ פוליטי ותיק ומנוסה מגלה כי תככנות פוליטית מסוג זה אינה חידוש כלל, אלא צפויה ומתבקשת: "שליט נבון אינו יכול וגם אינו צריך להקפיד על שמירת אמונים כשהקפדה זו מזיקה לו, ומשפסקו להתקיים הסיבות שבגללן נתן את הבטחתו", כותב היועץ, ומוסיף שלמנהיג חזק לא צריכות להיות חסרות "סיבות לגיטימיות לתרץ את אי שמירת האמונים שלו". לדבריו, "יש לדעת איך להסוות יפה את הטבע הזה ולהיות מתחפש ומתחזה גדול".

רבים מכירים את היועץ הפוליטי הזה – המדינאי, הפילוסוף, הסופר והמחזאי ניקולו מקיאוולי (1527-1469) שספרו "הנסיך" הפך לשם נרדף לפוליטיקה תככנית, אסרטיבית, חסרת עכבות ונשכנית. את פעילותו הציבורית החל כפקיד במגזר הציבורי של איטליה דאז. במהלך שנות חייו עברה איטליה שינויים פוליטיים רבים – היא נכבשה בידי שכנותיה, ראתה את מנהיגיה מתחלפים, וסבלה ממתחים קשים בין ההנהגה המדינית להנהגה הדתית שהשתנתה גם היא באותן השנים. כששבו בני מדיצ'י לשלטון נחשד מקיאוולי בקשר נגדם, פוטר מתפקידו הציבורי, ואף נאסר ועונה בכלא. כששוחרר, פרש ליישוב קטן ליד פירנצה ושם כתב את "הנסיך" – אולי בתקווה שספר זה יחזיר אותו אל חזית העשייה הפוליטית.

בספר "הנסיך" מפרט מקיאוולי את סוגי השלטון השונים הנהוגים בעולם, את האופן בו נכון להפעיל צבא, וכיצד נכון לשלוט בהמון. עיקר פרסומו נודע לו בזכות הדרכתו השנויה במחלוקת, דוגמת זו המופיעה בפתח הדברים, המצדיקה שקרים מעת לעת כחלק מהתנהלותו הציבורית של המנהיג. מקיאוולי אינו עוסק במוסריות בספרו – הוא רואה את יציבות השלטון כמטרה המרכזית, ולמטרה הזו מכוונות כל עצותיו. לשיטתו, הדברים נבחנים תמיד במבחן התוצאה. אם מנהיג יכול להגיד את האמת לנתיניו ולגרום להם נזק, או לשקר להם אך להביא יציבות וביטחון – הרי שבמבחן התוצאה האפשרות השנייה עדיפה. המטרה, לשיטת מקיאוולי, מקדשת את האמצעים.

מקיאוולי

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
כוחות צה"ל ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל
האם ישראל בדרך לממשל צבאי זמני ברצועת עזה? | פרשנות

יוני בן מנחם

מוג'תבא ח'מינאי, בנו של עלי ח'מינאי, 1 במאי 2017
מוג'תבא ח'מינאי, "היורש המיועד" של המנהיג העליון של איראן, קיצוני יותר ממנו | פרשנות

יוני בן מנחם

השליח האמריקני עמוס הוכשטיין בביקורו בביירות, 14 באוגוסט 2024
המזרח התיכון עוקב אחר ביקורו של הוכשטיין בלבנון | פרשנות

יוני בן מנחם

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן, 16 בספטמבר 2024
איראן רוצה הסכם גרעין חדש שיאפשר להסיר מעליה את הסנקציות | פרשנות

יוני בן מנחם

הפגנה של הכורדים בסוריה על רקע תקיפות טורקיה באזור, 25 בדצמבר 2024
האם לכורדים יש סיבה להיות אופטימיים מבחירתו של טראמפ לנשיא? | פרשנות

דורון פסקין

נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ, 23 באוקטובר 2024
המדיניות הצפויה של טראמפ במזרח התיכון | פרשנות

יוני בן מנחם

שתפו: