למה ידע תיאורטי לא מספיק כדי להצליח ומהו מנוע הצמיחה החזק ביותר של האדם
אלון אולמן | 20 בדצמבר 2013 | מחשבות | 4 דק׳
אל תדע, תעשה
ישנן המון אקסיומות, משפטים שכל אחד מכיר ובטוח שהם לפחות חלק מחוקי היקום. למשל, ידע זה כוח. מה דעתכם? נכון או לא? אז האמת, שזה נכון ולא נכון. ידע תיאורטי בהחלט חשוב מאוד, הוא כלי להצלחה, הגשר לפרוץ את הגבולות שלנו לגרסה היותר גדולה של עצמנו. אבל השאלה שצריכה להישאל היא איזה ידע?
אני סיימתי בהצטיינות תואר ראשון בכלכלה ותואר שני במנהל עסקים. הלכתי ללמוד את המקצועות הללו כדי לדעת לעשות כסף. לא גדלתי בבית עם כסף, לא ידעתי איך לייצר כסף ובטח שלא איך לנהל אותו. אבל רק בגיל 43 נחשפתי בהרצאה ששמעתי בחו"ל לידע שגרם לי לבכות. בכי של צער מפני שעד היום לא ידעתי את זה, ובכי של התרגשות ממה שאני עומד לעשות עם זה. הבנתי שבמנהל עסקים לא היה לי שיעור אחד על איך עושים כסף. למעשה, רק כאשר התחלתי להבין שאני כנראה לא יודע הכול, כמו שחשבתי עד אותו זמן, התחלתי לדעת באמת.
אנשים לא נכשלים או מצליחים כי הם לא יודעים מספיק ידע תיאורטי. ההבדל בין אנשים מצליחים לאלו שלא קשור בציר ההוויה שלהם. ישנם חוקים חיצוניים וחוקים פנימיים והבעיה שבאוניברסיטאות מלמדים רק את התאוריה, את החוקים חיצוניים, את הידע התיאורטי. אנשים לא מכירים את החוקים הפנימיים. הרי אם הכול היה שאלה של ידע תיאורטי בלבד: כל הבנקאים היו מיליונרים; לכל המורות היו ילדים מחונכים ותלמידים מצטיינים; כל הדיאטניות היו רזות; כל יועצות הנישואין היו נשואות באושר ולכל הסקסולוגיות היו... (זה הראש שלכם. לא אמרתי כלום). אנו למדים, שכנראה יש עוד משהו, מעבר לידע התיאורטי.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו