כניסה
הרשמה לניוזלטר

מה מראים המודלים החוזים את עליית הטמפרטורות בעשרות השנים הקרובות, ומה מראות התצפיות בפועל. דיון בנושא החם ביותר היום

רקפת תבור | 11 ביולי 2024 | מדע וטכנולוגיה | 6 דק׳

קונצנזוס, אי התאמות, ופערי ידע: עידן ההתחממות הגלובלית

בסוף שנות ה-80 החלו חוקרי אקלים ומדענים לטעון כי הטמפרטורה הממוצעת בפני השטח של כדור הארץ עולה, וצפויה לגרום במאה ה-21 להשפעות סביבתיות מרחיקות לכת: לעלייה בגובה פני הים עקב הימסות הקרחונים בקטבים; לשינויים בתדירות ובעוצמת הגשמים; לחום קיצוני, לשיטפונות, לבצורות, להוריקנים, להכחדת מינים ביולוגיים, לאיום על הביטחון התזונתי, לנטישת אזורים מיושבים ועוד.

החוקרים טענו כי תהליך ההתחממות החל בהדרגה מאז המהפכה התעשייתית (מדידות טמפרטורה עולמיות החלו בערך ב-1850), עקב שימוש מוגבר בפחם, נפט וגז טבעי כמקורות אנרגיה. כאשר דלקים פוסיליים אלו נשרפים לייצור אנרגיה, הם פולטים פחמן דו-חמצני (CO2) ומתאן (CH4), שהם "גזי חממה", כלומר הם לוכדים חום באטמוספירה ומביאים לעליית הטמפרטורה בכדור הארץ.

ב-1988 הוקם גוף בין-לאומי שמשימתו לכמת את שינויי האקלים שהתרחשו בעולם מתחילת המאה ה-20, להציג את הסיכונים הנובעים מהם, ולספק לקובעי מדיניות (פוליטיקאים) מידע רלוונטי כדי שיוכלו לקבל החלטה כיצד לפעול בעניין. הגוף הפך במהרה לארגון המשפיע בעולם בנושא שינויי אקלים. הוא הורכב ממדענים ממדינות שונות וזכה לשם "הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים" (ובקיצור – IPCC או "הפאנל").

אילוסטרציה: מגזין אפוק

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אילוסטרציה: מגזין אפוק
האלמנט הקוונטי: האם התגלה המקום שבו נוצרת התודעה?

רקפת תבור

ד"ר ניקולס נורוויץ, מומחה למטבוליזם מבית הספר לרפואה באוניברסיטת הרווארד
המדען שאכל 24 ביצים ביום ונלחם בכולסטרול עם עוגיות אוראו

מאיה מזרחי

איור אילוסטרציה: מגזין אפוק
המנגנון הפיזיולוגי שמסייע בקבלת החלטות תחת לחץ

רקפת תבור

אילוסטרציה
חוקרים הפכו עור של עכבר חי לשקוף באמצעות צבע מאכל

קרן זריהן

איור: מגזין אפוק
הפרדוקס הצרפתי: האם שתייה מתונה של אלכוהול באמת מועילה לבריאות?

רקפת תבור

צילום: Shutterstock
האם להיות קצת שמן יכול להאריך את החיים?

רקפת תבור

שתפו: