היא נמצאת ממש מתחת לרגלינו, ובכל זאת אנחנו יודעים עליה מעט. מה גילו עד כה מדענים על השכבות המסתוריות השונות שמרכיבות את כדור הארץ שלנו?
רקפת תבור | 11 באוגוסט 2022 | מדע וטכנולוגיה | 4 דק׳
מה מסתתר בליבת כדור הארץ?
אקסל הצעיר ודודו פרופ' אוטו לידנברוק, רצו לחקור מה מסתתר בלב אדמת כדור הארץ. הם יצאו למסע שהתחיל בכניסה לבטן האדמה דרך לועו של הר געש הנמצא במערב איסלנד. שם, הם ירדו עוד ועוד למעמקים, ובדרך פגשו באגמים, בצמחים ובחיות קדמוניות. הם גם נאלצו לעמוד מול לא מעט סכנות, עד שלבסוף, לאחר חודשיים של מסע מאתגר, הצליחו להיחלץ דרך אי געשי הנמצא מצפון לסיציליה.
העלילה, המתוארת בכישרון רב בספרו של סופר המדע הבדיוני ז'ול וורן "מסע אל בטן האדמה" (1864), אינה דומה כלל לניסיונותיהם של מדענים בעבר ובהווה לחדור למעמקי אדמת כדור הארץ ולהבין מה בדיוק קורה שם. נוכח כל המאמצים שנעשו עד היום, נראה כי האנושות יודעת הרבה יותר על כוכבים בחלל מאשר על מה שקורה במעמקי הבית שלנו.
פרויקט הקידוח המדעי שהצליח לחדור לעומק המשמעותי ביותר בתוך האדמה הגיע עד כה ל- 12.26 ק"מ מתחת לפני הקרקע. עמוק יותר מ"שקע מריאנה" שבמערב האוקיאנוס השקט – הנקודה הנמוכה ביותר בקרקעית האוקיאנוס (כ-11 ק"מ מתחת לפני הים). פרויקט החפירה הגרנדיוזי החל בבריה"מ ב-1970 בחצי האי קולה (Kola) הסמוך לגבול עם נורבגיה, מתוך תקווה לחפור עד לעומק של 15 ק"מ. אולם בתחילת שנות ה-90 נעצר הפרויקט, כשהחוקרים הופתעו מהטמפרטורות הגבוהות אליהם הגיעו (180 מעלות צלזיוס), אתגר שמנע את המשך החפירה.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו