כניסה
הרשמה לניוזלטר

פרופ' ג'יימס הנקינס מאוניברסיטת הרווארד, אחד המומחים הגדולים בעולם לתקופת הרנסנס, טוען שהתשובה לכך נמצאת בין דפי ההיסטוריה, שכן האנושות התמודדה עם בעיה דומה: ״העולם המודרני איבד משהו שהיה לאנשים בעבר״

מאיה מזרחי | 7 במרץ 2023 | פילוסופיה | 11 דק׳

חוכמת הרנסנס: איך להחזיר את המוסר לפוליטיקה ולחברה

פוליטיקאים העולים על שולחנות וצועקים זה על זה ללא שום רסן; נהגים המותקפים ברחוב כי העזו לעקוף או לצפור; ירי ואיומים בסכין נגד עוברים ושבים ברחובות; התעללויות בפעוטות בגנים; אלימות במשפחה; אין-סוף ויכוחים ארסיים ברשתות החברתיות; שחיתות פוליטית וחלוקת העם למחנות ולשבטים. נראה כי מוסריות החברה בימינו מתדרדרת בקצב הולך וגובר, ואין לדעת מה צופן העתיד. מה ניתן לעשות? האם יש דרך לעצור את ההתדרדרות ולהבריא את החברה?

פרופ' ג'יימס הנקינס (James Hankins) מאוניברסיטת הרווארד, אחד המומחים הגדולים בעולם לתקופת הרנסנס האיטלקי, טוען כי התשובות לכך נמצאות בין דפי ההיסטוריה, שכן האנושות התמודדה עם בעיה דומה בעבר. זה קרה בסוף תקופת ימי הביניים במאה ה-14 בה לא נראו סיכויים רבים לאושש את החברה מבחינה מוסרית וערכית, עד שקם אדם אחד ומצא מזור. לאחר ניסוי וטעיה, כישלונות והצלחות, הוא הוביל לשינוי רוחבי בחברה ובפוליטיקה, לשיקום מידתי של המוסר והמידות הטובות, ולמה שמכונה היום "תקופת הרנסנס" – ארבע מאות שנים של התרוממות תרבותית, פילוסופית, אמנותית ומדעית חסרות תקדים, בהן הופיעו דמויות כמו לאונרדו דה-וינצ'י ומיכלאנג'לו, קופרניקוס ושייקספיר.

"התפיסה הפופולרית היום היא שתקופת הרנסנס התחילה לאחר שאנשים התעייפו מתרבות ימי הביניים. הם מצאו את הספרים מהעת הקלאסית (התקופה העתיקה של יוון ורומא) והתייחסו לתוכנם כמו אל אופנה חדשה. אני לא רואה את הדברים כך. המציאות הייתה שונה לגמרי", אומר לי פרופ' הנקינס בריאיון.

"אלגוריה של שבע האמנויות החופשיות", מרטין דה פוס, 1590. פטרארקה קרא לשנות את מערכת החינוך כך שבאמצעות לימוד הקלאסיקות אנשים ישפרו את רמתם המוסרית | Maerten de Vos/Public Domain

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
צילום: Shutterstock
טרילמת הברון מינכהאוזן – מדוע אין דרך לבסס באופן מוחלט אף טענה או אמונה

איל לוינטר

הרעות הגדולות של העולם – מלחמה, עוני ופשע, למשל – נתפשות במונחים שונים לגמרי בעיני בעלי ההשקפות הגדורות והלא גדורות
הספר שמסביר כל ויכוח פוליטי באמצעות תיאוריה אחת פשוטה

איל לוינטר

פרדוקס טוקוויל – ככל שהמצב משתפר, נהיה גרוע יותר

איל לוינטר

מה נשאר מאיתנו אחרי שנלך?

מאיה מזרחי

צילום: Shutterstock
הדרך הטובה ביותר להתמודד עם שעמום? לחשוב על הנשמה

דינה גורדון

סיזיפוס מהמיתולוגיה היוונית. נענש על ערמומיותו ונגזר עליו לגלגל סלע במעלה הר רק כדי להגיע לפסגה ולצפות בו נופל חזרה מטה
מדוע לסבול זה טוב

מאיה מזרחי

שתפו: