כניסה
הרשמה לניוזלטר

שלוש חברות סיניות מנסות לרכוש בימים אלה את "הפניקס" ואת "כלל ביטוח". באופן דומה ניסו בארבע…

איל לוינטר | 13 באוקטובר 2017 | גיאו-פוליטיקה | 5 דק׳

מדוע חברות סיניות לא יקבלו שליטה על חברות ביטוח ופנסיה ישראליות

שלוש חברות סיניות מנסות לרכוש בימים אלה את "הפניקס" ואת "כלל ביטוח". באופן דומה ניסו בארבע השנים האחרונות לפחות תשע חברות סיניות לרכוש את חברות הביטוח והפנסיה הישראליות, אבל כולן נכשלו במשימתן. לא בגלל שהחברות הישראליות לא רצו בכך, אלא מכיוון שבמרבית המקרים הממונה על אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, הגברת דורית סלינגר, לא נתנה לסינים היתר שליטה על החברות הישראליות, כפי שמחייב החוק. מדוע היא עשתה זאת, והאם זה מוצדק?

נקודת המפתח היא שהיתר שליטה בחברות ביטוח ופנסיה ישראליות אמור להינתן לאדם אחד העומד בראש החברה הרוכשת, ומתפקידה של סלינגר לבחון מי הוא האיש, האם היא סומכת עליו, כמה יציבה החברה שהוא עומד בראשה, ואז להחליט אם לתת לו היתר. כאן בדיוק הבעיה – במרבית המקרים המידע הזה לא ברור במקרה הטוב, ומטעה במקרה הרע.
קחו לדוגמה את חברת ההשקעות הסינית ג'יי.טי. קפיטל (JT Capital) שרצתה לרכוש את "כלל ביטוח" הישראלית ב-2013. במסמכים שהעבירה ג'יי.טי. קפיטל לסלינגר, והגיעו גם לידינו, ניתן היה להרגיש בבירור את חוסנה הפיננסי של החברה. אבל חוסן פיננסי אינו מספיק כדי לתת היתר שליטה. מה לגבי מבנה בעלות? גורמים שהיו קשורים לעסקה מהצד של הסינים יטענו שגם הנתון הזה היה שקוף בפני סלינגר, ואין עמו שום בעיה.

צולמה בדיויד אינטרקונטיננטל

תמונה: דורית סלינגר - צילום: אייל טואג/״הארץ״

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
נשיא סוריה, אחמד א-שרע, 6 בדצמבר 2025
סוריה ניצבת מול אתגר גדול למיגור דאע"ש; בישראל עוקבים בדריכות | פרשנות

יוני בן מנחם

נשיא סוריה, אחמד א-שרע, 15 באוקטובר 2025
האם הפיגוע בתדמור יפגע בשיתוף הפעולה הביטחוני של ארה"ב עם סוריה? | פרשנות

יוני בן מנחם

רצועת עזה, 30 בינואר 2025
היום שאחרי חיסול אבו-שבאב – האם מודל המיליציות ברצועה ישרוד? | פרשנות

יוני בן מנחם

המלחמה נגד המערבלים הפלנטריים
המכונה שמניעה את המלחמה: הקרב החשאי נגד המערבל הפלנטרי של איראן | פרשנות

איל לוינטר

אחת הדאגות המרכזיות של קהילות המודיעין מעסקת F-35 עם סעודיה היא מדליפת מידע לסין או לרוסיה
האם ארה"ב באמת תעביר לסעודיה F-35 – או שזה ייתקע ברגע האחרון? | פרשנות

איל לוינטר

אם ממדאני לא יספק תוצאות מוחשיות בתחומי הדיור, התחבורה והרווחה – ייפגע המותג הפוליטי שבנה לעצמו כמי שדואג לשוכרים, למהגרים ולצעירים
"עידן ממדאני": האם ראש העיר החדש יהפוך את ניו יורק לזירת מאבק נגד ישראל? | פרשנות

איל לוינטר

שתפו: