רכישתה של חברת Wiz הישראלית בידי גוגל תמורת 32 מיליארד דולר, היא הרכישה הגדולה ביותר שביצעה…
2 באפריל 2025 | תוכן שיווקי | 4 דק׳
תוכן שיווקי. ישראל טויטו, מנכ"ל חברת ניוטון חיפוש פטנטים
בין ענן לקניין: כיצד הפכה Wiz לחברה בשווי 32 מיליארד דולר תוך פיתוח תיק פטנטים משמעותי
רכישתה של חברת Wiz הישראלית בידי גוגל תמורת 32 מיליארד דולר, היא הרכישה הגדולה ביותר שביצעה ענקית הטכנולוגיה עד כה, והגדולה ביותר שבוצעה אי פעם בישראל. מעבר לסיפור הצלחה עסקי, סיפורה של Wiz מגלם בתוכו סיפור מרתק באסטרטגיה של קניין רוחני.
בעוד זרקור התקשורת מופנה להישג של צוות ההקמה, לצמיחה המטאורית ולפתרונות אבטחת הענן פורצי הדרך שפיתחה החברה, מאמר זה בוחר להתמקד בזווית אחרת: הפטנטים, שכן הקניין הרוחני הוא אינו רק שכבת הגנה – אלא נכס עסקי לכל דבר.
כיצד פורטפוליו הפטנטים של Wiz נבנה מתחילת הדרך? מהם השווקים בהם בחרה להגן על ההמצאות שלה? מה חשיבות הסוגיה? ומהם מאבקי קניין רוחני שהיא מתמודדת איתם? כך, באמצעות בחינת המקרה של Wiz, ניתן לעמוד על השפעת הפטנטים על שווי החברה, יכולתה למשוך השקעות, ולבסוף – להימכר בעסקת ענק.
רקע
מה הטכנולוגיה המרכזית של Wiz?
Wiz מתמחה בפיתוח פתרונות אבטחת סייבר למחשוב ענן, המאפשרים לארגונים לזהות, לתעדף ולמנוע סיכוני אבטחה בסביבות ענן מורכבות. הטכנולוגיה סורקת את סביבת הענן על כל שכבותיה, מנתחת את המשאבים, מבנה הרשת, הרשאות הגישה והגדרות שעלולות להוות פתח לתוקפים. הפלטפורמה משלבת את כל הממצאים לתמונה ברורה של הסיכונים המהותיים ביותר, באופן המאפשר לצוותי אבטחה לפעול במהירות וביעילות.
הסיפור של החברה
החברה נוסדה בשנת 2020 על ידי אסף רפפורט, עמי לוטבק, ינון קוסטיקה ורועי רזניק, כולם יוצאי יחידת 8200 של צה"ל ובעלי ניסיון עשיר בתחום הסייבר. הצוות עבד יחד בעבר בחברת Adallom, שנמכרה למיקרוסופט בשנת 2015, והמשיך לעבוד במיקרוסופט לפני שהקים את Wiz.
Wiz – כיצד בונים תיק קניין רוחני חזק וגלובלי מהיום הראשון
מהי החשיבות של בניית פורטפוליו פטנטים משלב ההקמה?
המקרה של Wiz מהווה דוגמא קלאסית לאסטרטגיית קניין רוחני מעולה של בניית פורטפוליו פטנטים כבר משלביה הראשונים של החברה. חברות סטארט-אפ רבות נוטות להתמקד בפיתוח טכנולוגי והגעה מהירה לשוק, תוך הזנחת ההגנה על הקניין הרוחני וכך פוגעות בערכן וביכולתן להתמודד בשוק התחרותי. פורטפוליו פטנטים חזק מגן על הטכנולוגיה הייחודית של החברה, מקל עליה לצאת לעולם מבלי לחשוש לגניבה וליצור מותג חזק מהשלב הראשון. מעבר לכך, מדובר בכלי אסטרטגי במשא ומתן עסקי, גיוס השקעות ובמניעת תביעות משפטיות.
כיצד בוחרים באילו שווקים לרשום את הפטנטים של החברה?
כידוע, פטנט הוא זכות טריטוריאלית ולכן בעת הגשת פטנטים, חיוני להתמקד בשווקים המרכזיים שבהם החברה פועלת או מתכננת לפעול, תוך התחשבות בתנאי השוק ובחוקי הפטנטים המקומיים. במקרה של Wiz, התמקדות בהגשת פטנטים בארצות הברית, יכולה להתקיים לנוכח מציאות בה –
– על פי החוק והתקנות האמריקאיות קל יותר לקבל פטנטים הקשורים בתוכנה.
– מכיוון שהטכנולוגיה מתרכזת בהגנה על ענן, אין צורך להתפרס על פני הגלובוס ולהשקיע משאבים מיותרים. זאת לנוכח העובדה שממילא חלק מהפעילות המרכזית עליה הפטנטים מגינים, תתבצע דרך חלקים מהענן הממוקמים בצפון אמריקה.
נסייג דברים אלה בכך שטרטוריות אחרות לא נזנחו לגמרי, וקיימות מספר הגשות לאיחוד האירופי, בסין ובמסלולי PCT שייתכן ומעידים על תכנון אסטרטגי עתידי.
לאילו רזולוציות אמור מנכ"ל החברה להיכנס?
עובדה מעניינת העולה מבחינת תיק הפטנטים של החברה היא כי אסף רפפורט, המנכ"ל ואחד מהשותפים המייסדים, אינו רשום כממציא באף אחד מהפטנטים שלה. מצב זה עשוי להעיד על חלוקת התפקידים בתוך צוות ההנהלה, שבה המייסד מתמקד בהובלה עסקית ואסטרטגית, בעוד שההיבטים הטכניים והחדשניים מטופלים על ידי חברי צוות אחרים. בהקשר זה יודגש כי רישום כממציא בפטנט מעניק לממציא הכרה בזכותו כהוגה וכיוצר של ההמצאה אך אינו מעניק לו זכויות בעלות או זכויות מסחריות כלשהן.
רישום פטנט הוא רק חלק מהמסע בתחום הקניין הרוחני
מלחמת הפטנטים בה מעורבת החברה
העימות המשפטי בין Wiz לבין חברת Orca Security, יריבתה הישראלית בזירת אבטחת הענן, מדגים היטב את התפקיד הקריטי של פטנטים לא רק כהגנה טכנית, אלא ככלי אסטרטגי בלב התחרות העסקית. Orca הייתה הראשונה להגיש בקשת פטנט בשנת 2020 על שיטה דומה לסריקת סביבות ענן, ובהמשך האשימה את Wiz בהפרת פטנט, ואף פנתה לרשות הפטנטים האמריקאית בבקשה לערער על תקפות בקשת הפטנט של Wiz. מנגד, Wiz טענה כי פיתחה טכנולוגיה שונה באופן מהותי והאשימה את Orca בניסיון לפגוע בשמה הטוב. נכון לשנת 2024 בית המשפט בארה"ב דחה על הסף את בקשת Wiz לדחות את התביעה שהגישה נגדה אורקה על הפרת פטנטים ובינתים המאבק נמשך.
מה ניתן ללמוד מהמאבק המשפטי בין Wiz ל-Orca?
יודגש כי העימות המשפטי בין החברות מדגיש את החשיבות העצומה של חיפושי פטנטים מוקדמים עוד לפני פתיחת תיק פטנטים. חיפוש מקצועי מקיף מסייע לחברה להבין את המרחב הפטנטי שבו היא פועלת, להימנע מהפרת פטנטים קיימים, ולנסח בקשות המבדלות אותה היטב מהשחקנים האחרים. במקרים רבים, תכנון נכון של פורטפוליו פטנטים מהווה חומת מגן שמאפשרת לצמוח, למשוך השקעות, להתנהל בביטחון ולחסוך זמן כסף ומשאבים רבים.
מעבר לכך, כאשר חברה מוצאת את עצמה בקרב משפטי, שירותי חיפוש פטנטים כגון אלה מסוג תקפות, מהווים כלי מרכזי בהגנה ובהתקפה כאחד.
ההבדל בין סטארט-אפ מבטיח לאקזיט של מיליארדים
סיפורה של Wiz ממחיש כיצד תכנון פטנטים נכון מעלה את שווי החברה, מחזק את יתרונה התחרותי ומונע סיכונים משפטיים יקרים. אם גם אתם בונים את הדור הבא של הטכנולוגיה – אל תחכו.
ישראל טויטו הינו מנכ"ל חברת ניוטון חיפוש פטנטים בע"מ הבודקת עבור סטארטאפים אם המצאתם חדשה וכשירה לרישום כפטנט. כמו כן החברה מספקת דוחות חופש לפעולה למניעת הפרה של פטנטים מתחרים.
אתר החברה: www.new-tone.co.il
טלפון: 09-740-1930
מייל: search@new-tone.co.il
כתובת: רח’ הבנים 14 כניסה ב, קומה 5, הוד השרון

גרף הגשות פטנטים של ויז, מקור: ניוטון חיפוש פטנטים
תוכן נוסף עבורך
-
זוכרים שכדור הארץ היה שטוח?
אלון אולמן
-
רובוקופ חוזר – והפעם בעולם האמיתי
רומן בלמקוב
-
מים מותפלים יכולים להזיק לבריאותנו
יערה ארגוב
-
מטח לעבר גוש דן והשפלה; חמישה שיגורים זוהו מח'אן יונס
קרן זריהן | 11:57 | 07.10.24
-
שליחו של טראמפ למזרח התיכון: אגיע בקרוב לישראל כדי לוודא שתנאי הפסקת האש מתקיימים
דורון פסקין | 19:24 | 22.01.25