לאחר הסכם הפיוס בין המדינות, מחלוקת על שדה גז מעלה מחדש את המתיחות
דורון פסקין | 11 ביולי 2023 | חדשות | 2 דק׳
המשבר החדש שמאיים על הסכם הפיוס בין סעודיה לאיראן
רוחות של משבר חדש מרחפות מעל הפיוס האיראני-סעודי שהתקדם במהירות מאז נחתם ההסכם ביניהן בחסות סין בחודש מרץ האחרון. המשבר הנוכחי מגיע על רקע מחלוקת בנושא זכויות על שדה גז במימי המפרץ. מדובר בשדה גז הנקרא בערבית "א-דרה", בעוד בפרסית הוא נקרא "ארש" ולטענת כווית וסעודיה נמצא כולו במים הטריטוריאליים המשותפים שלהן. איראן לעומת זאת טוענת כי 40% מהשדה נמצא בשטחה. מאז תחילת יולי החל קרב תקשורתי בין כווית לבין איראן סביב הזכויות על השדה כשסעודיה מבחינתה נראית כמי שמבקשת להימנע מהסלמה.
המחלוקת אינה חדשה. היא החלה כבר בשנות השישים, אז התגלה השדה. כל המאמצים להגיע מאז לפשרה, כולל ניסיון לפתור את הנושא בבוררות בין לאומית לא צלחו. הצדדים המעורבים רואים בשדה א-דרה חשיבות כלכלית גדולה שכן הוא מכיל עתודות המוערכות בכ-11 טריליון רגל מעוקב של גז טבעי. בנוסף, ישנן הערכות כי הוא מכיל עתודות של כ-300 מיליון חביות נפט. התפוקה המתוכננת מהשדה לפי כווית וסעודיה תגיע ל-1 מיליארד רגל מעוקב ביום בנוסף ל-84,000 חביות נפט ביום.
למרות הצהרות שהושמעו בעבר, כווית וסעודיה נמנעו מלנקוט צעדים ממשיים לפיתוחו של השדה. המפנה הגיע במרץ של שנת 2022, ככל הנראה בהשפעת משבר האנרגיה שנוצר עקב הפלישה הרוסית לאוקראינה, אז הודיעו כווית וסעודיה על חתימת מזכר הבנות לפיתוח שדה א-דרה. בדצמבר 2022 נחתם ההסכם בין שתי חברות הנפט משתי המדינות למימוש ההסכם. האיראנים הגיבו מצדם באומרם שההסכמים בין כווית לסעודיה בדבר שדה הגז "אינם חוקיים". בתחילת יולי 2023 נרשמה הסלמה במצב כשמוחסין ח'גאסטה מהר, מנכ"ל חברת הנפט הלאומית של איראן, הודיע כי מתבצעות הכנות לתחילת הקידוח בשדה באופן חד צדדי על ידי החברה בראשה הוא עומד. הוא לא נקב בלוח זמנים.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו