כניסה
הרשמה לניוזלטר

האם יש הסבר פסיכולוגי או פיזיולוגי לחוויות סף מוות או שהמקור שלהן עמוק ורוחני יותר מכפי שאפשר לדמיין? ספר חדש של "אבי המחקר של חוויות סף מוות" עושה סדר בדברים

ד"ר משה רט | 14 באפריל 2021 | פילוסופיה | 6 דק׳

התעלומה של סף המוות

לא יהיה זה מופרז לומר שהשאלה "מה קורה לאחר המוות?" היא החשובה ביותר שניתן לשאול. יש לה השפעות על כל תחומי החיים האנושיים: דת, מוסר, פילוסופיה, מדע, משמעות הקיום ועוד. אולם על אף שהתשובה נמצאת במרחק נגיעה, וכולנו נגלה אותה יום אחד, הרי שכל עוד אנחנו חיים מדובר בתעלומה גדולה.

מאז פרסם הרופא והפסיכולוג ריימונד מודי את ספרו "החיים לאחר החיים" (1975), גברה המודעות לתופעה של חוויות סף מוות (חס"מ), והחל מחקר מדעי שיטתי של הנושא. כולנו מכירים את העדויות על חוויות של ריחוף מעל הגוף, מעבר במנהרה חשוכה שבסופה אור גדול, מפגשים עם ישויות שונות ועם קרובים ומכרים שנפטרו, וביקור במקומות שנראים כמו גן עדן או גיהינום. עשרות מיליוני אנשים ברחבי העולם חוו חוויות כאלה. גם בארץ היו מספר מקרים מפורסמים, בהם אלה של קצין המודיעין שרון נחשוני ושל חבר הכנסת יוסי שריד. השאלה הגדולה היא, מה המשמעות שלהן? האם אכן מדובר בביקור בעולם הבא, או שמא בהזיות שמקורן פסיכולוגי או פיזיולוגי?

ברוס גרייסון (Bruce Greyson) הוא פרופ' אמריטוס לפסיכיאטריה ומדעים ניורו-ביהביוריסטיים באוניברסיטת וירג'יניה. הוא חונך על ידי אביו לבחון כל דבר בצורה מדעית וספקנית, ובעולמו לא היה מקום לדברים כמו נשמות או עולם הבא. אולם חייו השתנו כאשר מטופלת שהתעוררה מהרדמה סיפרה לו כיצד ראתה אותו אתמול משוחח עם חברתה בחדר אחר בזמן בו הייתה חסרת הכרה – היא אף ציינה את כתם הקטשופ שהיה על עניבתו, עליו לא יכלה לדעת בשום אופן. גרייסון ההמום ניסה למצוא הסבר מדעי למקרה, ומתוך כך נחשף למקרים דומים נוספים, והחל לפתח כלים מקצועיים שיעזרו להבין אותם. במשך 45 שנים הוא עסק רבות בחקר חס"מ, ראיין אישית כ-1,000 אנשים שעברו חוויות כאלה, פרסם ספרים ומאמרים רבים בנושא, ויש המכנים אותו "אבי המחקר של חוויות סף מוות". בספרו החדש After" (2021)" הוא מסכם את המחקר הנוכחי בתחום ומציג את התרשמותו ומסקנותיו בפני הקוראים.

[Shutterstock]

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
צילום: Shutterstock
טרילמת הברון מינכהאוזן – מדוע אין דרך לבסס באופן מוחלט אף טענה או אמונה

איל לוינטר

הרעות הגדולות של העולם – מלחמה, עוני ופשע, למשל – נתפשות במונחים שונים לגמרי בעיני בעלי ההשקפות הגדורות והלא גדורות
הספר שמסביר כל ויכוח פוליטי באמצעות תיאוריה אחת פשוטה

איל לוינטר

פרדוקס טוקוויל – ככל שהמצב משתפר, נהיה גרוע יותר

איל לוינטר

מה נשאר מאיתנו אחרי שנלך?

מאיה מזרחי

צילום: Shutterstock
הדרך הטובה ביותר להתמודד עם שעמום? לחשוב על הנשמה

דינה גורדון

סיזיפוס מהמיתולוגיה היוונית. נענש על ערמומיותו ונגזר עליו לגלגל סלע במעלה הר רק כדי להגיע לפסגה ולצפות בו נופל חזרה מטה
מדוע לסבול זה טוב

מאיה מזרחי

שתפו: