כניסה
הרשמה לניוזלטר

ביטויים כמו “המחנה הליברלי” ו”העיר הליברלית” נפוצים היום בשיח התקשורתי. אבל מהו בכלל ליברליזם?

איל לוינטר | 4 בספטמבר 2023 | חברה והיסטוריה | 7 דק׳

תמונה למחשבה – מה זה ליברליזם? והאם אתם ליברלים אמיתיים?

כשהרטוריקן והמדינאי מַרְקוּס טוּלִיוּס קִיקֶרוֹ עלה לנאום על במת הסנאט בשנות ה-60 של המאה הראשונה לפנה"ס, היו בידיו הוכחות לקשר שרקמו חבורת אצילים, בראשם הפוליטיקאי הרומי לוקיוס סרגיוס קטילינה, להפיל את הרפובליקה ולהשתלט על מוסדותיה. קטילינה התאכזב שלא נבחר למשרת הקונסול וניצל את אווירת חוסר הוודאות הפוליטית ברומא כדי לבגוד במדינה. בעקבות נאומו של קיקרו הוא גורש מהעיר וכמה מנאמניו אף הוצאו להורג.

האמן צ'זארה מאקארי (Maccari), צייר איטלקי ריאליסטי מהמאה ה-19, ממקם את קיקרו בציור הפרסקו שצייר, עומד מול כל חברי הסנאט, כאשר ידיו פתוחות ומורמות באוויר, באופן המדגיש את צדקת דרכו המוסרית. לעומתו, קטילינה מתואר כפוף ובודד בפינה הימנית בציור. מאקארי שינה את מבנה הסנאט ומיקם את העמוד הקלאסי, שסופו אינו נראה, בסוף הציור ומעל לראשי אנשי הסנאט כסמל לתרבות הגבוהה שהם שואפים להגיע אליה.

כ-20 שנה לאחר נאומו בסנאט, כתב קיקרו מסה שהשפיעה רבות על הדורות שבאו אחריו – "על החובות" (On Duties). בספרו הוא דן לראשונה במונח מיהו "ליברל" ומה היא "ליברליות" (שם אחר ל"ליברליזם"). מונחים בעלי כוח העולים בשיח הציבורי גם היום, שדמויות שונות בפוליטיקה, בעלי דעות שונות ומנוגדות, מזדהות איתם. אבל מהם בכלל? האם מדובר במדיניות כלכלית המצדדת בשוק חופשי ובהוצאת המדינה מהוורידים שלנו, כפי שטוענים לעתים בימין? או שמדובר במדיניות חברתית שמטרתה לסגור את פערי אי-השוויון ולעשות זאת באמצעות הממשלה, כפי שטוענים לעתים בשמאל? אולי בכלל הכוונה היא למדיניות שמטרתה להקים ממשלה חילונית ללא דתיים? והאם ייתכן שהליברליזם הוא בעת ובעונה אחת דבר והיפוכו?

קיקרו נואם נגד קטילינה, ציור מאת צ'זארה מאקארי (Cesare Maccari), 1889

שתפו: