כניסה
הרשמה לניוזלטר

הבחירות בארה"ב, שיתקיימו בעוד פחות מחודש, צפויות להשפיע על השווקים, ובכלל זה על שוק המט"ח, לא פחות מהמשך העימות בין ישראל לאיראן או קצב הורדות הריבית בארה"ב * בעוד שהמועמד של טראמפ לשר האוצר מציב את החלשת הדולר כיעד מרכזי, האריס צפויה להמשיך במדיניות הכלכלית שאיפיינה את ממשל ביידן, התומכת ברמות המחירים הנוכחיות

תוכן שיווקי | 15 באוקטובר 2024 | תוכן שיווקי | 4 דק׳

לא רק איראן והריבית: כך ישפיעו תוצאות הבחירות בארה"ב על הדולר

בזמן שהשווקים הפיננסיים מתוחים כמו קפיץ לקראת התגובה הצפויה של ישראל כנגד איראן, הולך ומתקרב אירוע שהשפעתו על העולם ועל השווקים הגלובליים צפויה להיות לא פחות דרמטית: הבחירות לנשיאות ארה"ב יתקיימו בעוד פחות מחודש ונראה כי מעולם לא נדרשו אזרחי ארה"ב לבחור בין שתי חלופות קוטביות כל כך: החזון שמציע הנשיא לשעבר דונלד טראמפ והתוכניות שהוא מציג לכלכלה האמריקאית והעולמית שונים לחלוטין מהחזון והתוכניות הכלכליות שמציגה סגנית הנשיא והמועמדת הדמוקרטית קאמלה האריס. כמו תמיד בארה"ב, המירוץ צמוד ונראה שעד ליום הבחירות (ואולי גם אחריו) לא נדע באיזה חזון בחרו אזרחי ארה"ב. בהתאם לכך, עד לבחירות התנודתיות בשוק צפויה להתגבר, וזה נוגע לא רק לשוקי המניות אלא גם לשער הדולר מול המטבעות המובילים בעולם.

למה בעצם זהות הנשיא הבא אמורה להשפיע כל כך על הכלכלה ועל השווקים? גם אם ניקח בחשבון שיש הבדל גדול בין ההבטחות של המועמדים לפני הבחירות למעשים שלהם אחריהן, הפערים בין הצהרת הכוונות של טרמאפ לבין הצהרת הכוונות של האריס הם כה גדולים, שאפילו אם רק חלק מההבטחות יקוימו (או אפילו רובן), עדיין מדובר בבחירה בין שני נתיבים שונים לגמרי לכלכלה האמריקאית.

דונלד טראמפ מתמקד בהחייאת האג'נדה הכלכלית שלו "אמריקה תחילה", המדגישה הפחתת מסים, הסרת רגולציה וקידום ייצור מקומי. הוא מחויב לצמצם את התערבות ממשלתית, לעודד עסקים להישאר בארה"ב או לחזור לארה"ב ולתעדף עובדים אמריקאים. הפלטפורמה של טראמפ מתמקדת במשא ומתן מחודש על עסקאות סחר לטובת תעשיות אמריקאיות, במיוחד במדינות כמו סין. המדיניות הכלכלית שלו בעבר, כגון רפורמות מס וסרת רגולציה, פנתה למצביעים ממעמד הפועלים ולבעלי עסקים, במטרה לעורר צמיחה בעבודה.

קמאלה האריס, לעומת זאת, דוגלת בגישה כלכלית מתקדמת יותר. היא תומכת בהתערבות ממשלתית כדי לטפל באי-שוויון בהכנסות, להגביר את ההשקעות בתשתיות ולהרחיב את רשתות הביטחון החברתיות. האריס היא חסידה של העלאת שכר המינימום ויישום מדיניות לתמיכה בקהילות שוליות. המיקוד הכלכלי שלה עולה בקנה אחד עם המאמצים של ממשל ביידן לקדם שירותי בריאות, דיור ומדיניות במחירים סבירים שמיטיבים עם מעמד הביניים. היא שמה דגש על השקעות הקשורות לאקלים ותמיכה בתעשיות מתפתחות כחלק מבניית עתיד בר קיימא.

אם נזקק את ההבדלים לשורה תחתונה קצרה – בעוד שטראמפ מעדיף קיצוצי מס, הסרת רגולציה וצמיחה תעשייתית אמריקאית, האריס מתמקדת ברפורמות לטיפול באי-שוויון מערכתי, בדגש על תשתיות ותוכניות חברתיות.

איש המפתח של טראמפ

אחת השאלות שמעסיקות יותר מכל את המשקיעים, ולא רק אותם, היא איך תשפיע זהות הנשיא הבא על הדולר. בזמן שגרה, המסחר במט"ח מוכתב בעיקר על-ידי הנתונים הכלכליים המתפרסמים בארה"ב וברחבי העולם (מדיניות הריבית, אינפלציה, שיעור התעסוקה), בנוסף לביקוש והיצע ומדיניות הבנקים המרכזיים. בתקופה הנוכחית, גם ההתפתחויות בגזרת ישראל-איראן ושלוחותיה, בגזרת סין-טייוואן (הפחות מדממת אבל מאד משמעותית לכלכלה האמריקאית) וחזית רוסיה-אוקראינה משפיעות על המסחר בדולר. לכל אלה מתווספת בתקופה הקרובה גם אי הוודאות סביב תוצאות הבחירות בארה"ב.

מהזווית של המשקיעים במט"ח, ניצחון של טראמפ אמור לתמוך בהיחלשות של הדולר. מדוע? התשובה טמונה בזהות האדם שמסתמן כמי שעשוי לשמש שר האוצר של טראמפ במידה שייבחר ולעצב את המדיניות הכלכלית. מדובר ברוברט בוב לייטהייזר, לשעבר נציב הסחר בתקופת נשיאותו הראשונה של דונלד טראמפ.

לייטהייזר דוגל בשיפור הכדאיות הכלכלית של הייצור בתוך ארה"ב – זאת, דרך החלשת הדולר האמריקאי או לחלופין, פיצוי היצרנים האמריקנים על עוצמת הדולר. אחד מסימני ההיכר של מדיניות טרמאפ בקדנציה הקודמת היה החזרת משרות ייצור מהמזרח הרחוק לארה"ב ולייטהייזר, כנציב הסחר, הוא שיישם את המדיניות הזו. לייטהייזר הצליח לשפר את כדאיות הייצור בארה"ב על ידי שימוש אפקטיבי בהטלת מכסים. אם טרמאפ ינצח, מלחמת הסחר כנגד סין, שנרגעה מעט בתקופתו של ביידן, צפויה להתעצם שוב.

בקדנציה הקודמת של טראמפ, מלחמת הסחר תורגמה לשורה ארוכה של מכסים על מוצרים סיניים, הקפאת הסכמי התחייבות רכש הדדיים ועוד. המטרה של אלה היא ליצור עדיפות לחברות אמריקאיות, בוודאי למובילות השוק בענפים בהם התחרות במוצרים הסיניים הזולים חריפה.

לכאורה, הטלת מכסים דווקא תומכת בהתחזקות של הדולר, שכן היא מעודדת אינפלציה (התייקרות מוצרים מיובאים או מעבר לצריכת ייצור מקומי יקר יותר), מה שבעקיפין עלול לעכב את תהליך הורדת הריבית ולתמוך בדולר חזק. עם זאת, לאחר שנתיים של סביבת ריבית גבוהה, ולמרות הורדת הריבית בספטמבר – הצרכן האמריקאי מגיע לבחירות כשהיד שלו על הארנק קפוצה הרבה יותר, כך שגם ללא התחרות העזה מהמזרח, ליצרניות האמריקאיות המובילות לא יהיה קל להעלות מחירים.

להערכתי, לאור החשיבות שמייחס לייטהייזר להחלשת הדולר כאחת מאבני היסוד של המדיניות הכלכלית של טראמפ, אני מעריך שהוא יפעל לנטרל את השפעת המכסים על המטבע. לרשותו עומדים מגוון כלים כדי לעשות זאת – למשל, הסכמי סחר עם מדינות ידידותיות (כמו מדינות אירופאיות), התערבות בשוק המט"ח, מדיניות מוניטרית מרחיבה ועוד.

אם האריס תיבחר, המדיניות הכלכלית צפויה להיות שונה לגמרי. האריס צפויה להמשיך במדיניות של חיזוק מעמד הביניים בארה"ב, ובכלל זה צפויה לפעול בין היתר לקידום שירותי הבריאות, התמיכה בעסקים הקטנים, שיפור התנאים לגיל הרך, הטלת איסור פדרלי על הפקעת מוצרי מזון, הענקת הטבות לדיור בר השגה ועוד. במלים אחרות, האריס צפויה להמשיך במדיניות הכלכלית של הממשל הנוכחי הנוכחית, וההשפעות על הדולר יהיו פחות דרמטיות  בהיבט השפעת החלטות הממשל.

למעבר לרימון קרנות גידור לחצו כאן


הכותב, אריק גולדין, הוא יועץ אסטרטגי ברימון קרנות גידור, המנהלת 3 קרנות גידור, בהן קרן המתמחה בתחום המט"ח.

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי במסיבת עיתונאים משותפת במהלך ביקורו של זלנסקי בוושינגטון, 12 בדצמבר 2023 | צילום: Chip Somodevilla/Getty Images
דוח משרד ההגנה האמריקני: אין מספיק פיקוח על הנשק שנשלח לאוקראינה, קיים חשש שיגיע לידי גורמים עוינים

יובל גומא

ריצה
ריצה היא בטבע שלנו

דינה גורדון

סמל שירות הביטחון הכללי
כתב אישום הוגש נגד עובדת שב"כ ושני אזרחים נוספים בגין מסירת ידיעה סודית

קרן זריהן

צילום: דובר צה"ל
"שני לוחמי צה"ל נפצעו קשה הלילה במהלך פעילות לחילוץ חטופים מידי חמאס. לא חילצנו חטופים בפעילות זו"

צוות מגזין אפוק

Pixabay באתר PEXELS
טיפים לאקדמאים מתחילים: כך תוכלו להתכונן ללימודים אקדמאיים

תוכן שיווקי

רס״ר (מיל׳) שלמה יהונתן חזוט ז''ל
לוחם במילואים נפל בקרב ברצועת עזה

צוות אפוק

שתפו: