החלקיק שנסע באינטרנט – כך מתגשם חזון הטלפורטציה
כניסה
הרשמה לניוזלטר

כשהעולם דמיין שיגור מיידי של אנשים, המדענים דמיינו משהו אחר – והצליחו. כך נולדה הטלפורטציה הקוונטית, שפתחה צוהר למהפכה הגדולה הבאה – אינטרנט קוונטי

רקפת תבור | 9 ביוני 2025 | מדע וטכנולוגיה | 12 דק׳

החלקיק שנסע באינטרנט – כך מתגשם חזון הטלפורטציה

במאה השנים האחרונות הפך רעיון הטלפורטציה למקור השראה מתמשך לסופרים ולמדענים כאחד. את המונח טבע לראשונה, בשנת 1931, הסופר האמריקני צ'ארלס הוי פורט (Charles Hoy Fort), שתיאר באמצעותו כוחות מסתוריים האחראים, לדבריו, להעברת חפצים ממקום למקום בדרכים בלתי מוסברות. עבור פורט, "טלפורטציה" שימשה כהסבר לתופעות אנומליות שנראות חורגות מחוקי הטבע – כמו "גשמי דגים" או היעלמויות מסתוריות.

עם זאת, רעיון ההעברה המיידית של עצמים או אנשים לא היה חדש לסופרי המדע הבדיוני שדמיינו אפשרות כזאת עוד לפניו. אחת הדוגמאות המוקדמות היא הסיפור הקצר "האדם ללא גוף" מאת אדוארד פייג' מיטשל, שפורסם כבר בשנת 1877. בסיפור זה, מדען בונה מכונה המפרקת חתול לחלקיקים, משדרת אותם דרך כבל טלגרף, ומרכיבה אותו מחדש בצד השני. כאשר הוא מנסה את ההליך על עצמו – הסוללה מתרוקנת באמצע התהליך, ורק ראשו משוגר בהצלחה.

גם בסיפור "הזבוב" מ-1957 בולט המתח סביב רעיון הטלפורטציה. מדען המעביר את עצמו דרך מכונת טלפורטציה מתמזג בטעות עם זבוב שנכנס לתא – והתוצאה היא יצור כלאיים מבעית. ובכל זאת, היו גם ביטויים תרבותיים חיוביים יותר לטלפורטציה, למשל בסדרת הטלוויזיה מסע בין כוכבים (Star Trek) בשנות ה-60, בה צוות החללית עושה שימוש ב"משגר" (Transporter) כדי לעבור ממקום למקום.

אילוסטרציה: מגזין אפוק

אילוסטרציה: מגזין אפוק

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
צילום: Shutterstock
החתימה, החידה, והחשד: מה באמת מצאנו מעבר לכדור הארץ?

רקפת תבור

צילום: DESI Collaboration/KPNO/NOIRLab/NSF/AURA/P. Horálek/R. Proctor/CC BY 4.0
התחילו בתעלומה – וסיימו בגילוי מטריד: היקום אינו כפי שחשבנו

רקפת תבור

מבקרי הרעיון של החייאת מינים מזהירים כי ממותות שישובו לסיביר עלולות להתחרות במינים הקיימים או לשנות את הנוף בדרכים מזיקות
פארק היורה – גרסת המציאות: כשהמינים שנכחדו חוזרים לחיים

רקפת תבור

אילוסטרציה: מגזין אפוק
ויטמין חחח: התרופה שהרופאים שוקלים לרשום לכם

רקפת תבור

אילוסטרציה: מגזין אפוק
המחשבה כתרופה או כרעל – המחקרים שמראים שהכול באמת בראש

רקפת תבור

אילוסטרציה: מגזין אפוק
מנהגי מרוצים ועד ניצולי תאונות: כיצד אנשים מסוימים יכולים "להאט את הזמן"

מאיה מזרחי

שתפו: