המנגנון הפיזיולוגי שמסייע בקבלת החלטות תחת לחץ
כניסה
הרשמה לניוזלטר

סדרת מחקרים לניהול לחץ שנוסתה בצי האמריקני מלמדת כיצד ליצור הרמוניה בין הלב למוח – ולהביא לשיפור בקבלת ההחלטות ובביצועים

רקפת תבור | 7 בנובמבר 2024 | מדע וטכנולוגיה | 9 דק׳

המנגנון הפיזיולוגי שמסייע בקבלת החלטות תחת לחץ

עקב מספר תאונות של ספינות מלחמה אמריקניות בין שנת 2017 ל-2019, שאחת מהן גרמה למותם של שבעה מלחים, החליטה הנהגת הצי לבחון מה גורם לתאונות. במסמך שפרסם "מרכז המחקר הרפואי של הצי" ב-2019 הוצגו כמה מהמסקנות: "עדויות מצביעות על כך שבעיות בקבלת החלטות בקרב אנשי הצוות של הספינות עשויות היו להיות גורם תורם משמעותי בתאונות אלו", וכי "ייתכן שללחץ הייתה השפעה על האירועים".

"מלחים המשרתים על הספינות חווים רמות גבוהות של לחץ, שכן הפעולות על הסיפון מלוות במתח ייחודי, ולעתים קרובות אינטנסיבי, המשפיע על מוכנות אנשי השירות. אף על פי שלחץ יכול לעתים להוות גורם מוטיבציוני, לחשיפה לגורמי מתח אינטנסיביים או ממושכים יש השפעות שליליות מתועדות היטב על קבלת ההחלטות ועל הביצועים התפעוליים", נקבע במסמך.

כדי למנוע תאונות כאלה בעתיד, בחן "מרכז המחקר הרפואי של הצי" מספר תוכניות ושיטות שיאפשרו למלחים ללמוד כיצד להתמודד עם מתח בצורה טובה, לשמור על ריכוז גם במצבי לחץ, ולחזק את יכולתם לעמוד במצבים קשים ומסוכנים. אחת התוכניות הייתה "מערכת אימון החוסן ללחץ" (SRTS – Stress Resilience Training System) שפותחה ביוזמת מכון המחקר והפיתוח HeartMath שבסיסו בקליפורניה.

איור אילוסטרציה: מגזין אפוק

איור אילוסטרציה: מגזין אפוק

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
צילום: Shutterstock
החתימה, החידה, והחשד: מה באמת מצאנו מעבר לכדור הארץ?

רקפת תבור

אילוסטרציה: מגזין אפוק
החלקיק שנסע באינטרנט – כך מתגשם חזון הטלפורטציה

רקפת תבור

צילום: DESI Collaboration/KPNO/NOIRLab/NSF/AURA/P. Horálek/R. Proctor/CC BY 4.0
התחילו בתעלומה – וסיימו בגילוי מטריד: היקום אינו כפי שחשבנו

רקפת תבור

מבקרי הרעיון של החייאת מינים מזהירים כי ממותות שישובו לסיביר עלולות להתחרות במינים הקיימים או לשנות את הנוף בדרכים מזיקות
פארק היורה – גרסת המציאות: כשהמינים שנכחדו חוזרים לחיים

רקפת תבור

אילוסטרציה: מגזין אפוק
ויטמין חחח: התרופה שהרופאים שוקלים לרשום לכם

רקפת תבור

אילוסטרציה: מגזין אפוק
המחשבה כתרופה או כרעל – המחקרים שמראים שהכול באמת בראש

רקפת תבור

שתפו: