כניסה
הרשמה לניוזלטר

מחקרים מהשנים האחרונות מוכיחים מה שפילוסופים בעת העתיקה כבר ידעו – התזונה יכולה לחולל ניסים למוח שלנו – להצעיר את הרקמות, להגדיל את נפח המוח ואולי אפילו להציל אותנו מאלצהיימר. מה אומרים המחקרים האחרונים בנושא ומהי הדיאטה המומלצת לשיפור המוח

רקפת תבור | 9 ביולי 2023 | מדע וטכנולוגיה | 11 דק׳

"מצאנו התאמות בין התזונה של הנבדק לבין נפח המוח שלו"

כל מי שפגש יווני בחייו יודע שאין זאת הגזמה לומר שהיוונים בטוחים שהם המציאו את כל הדברים החשובים, לפחות בכל הקשור לתרבות המערבית. החל מפילוסופיה, דרך אמנות ועד למקצועות המדעיים. מחקרים מהעשורים האחרונים רומזים כעת שהיוונים אולי מחזיקים גם בסוד לחיים בריאים, והפעם בזכות הדיאטה הים תיכונית שלהם, הכוללת פירות וירקות טריים, אגוזים, שמן זית, וגם כמויות מתונות של דגים מוצרי חלב ויין אדום.

הדיאטה הזו, המיוחסת לאומות שהתיישבו מסביב לים התיכון, התפרסמה בזכות תרומתה למניעת מחלות לב, סוכרת ואפילו סרטן. אולם בשנים האחרונות חוקרים מתחילים לגלות את ההשפעה שיש לה גם על מבנה המוח ועל היקף החומרים המצויים בו.

מחקר שהתפרסם במארס האחרון עקב במשך שש שנים אחר מוחם של 581 מבוגרים שהיו בתחילת המחקר בגיל ממוצע של 84, והקפידו על דיאטה ים תיכונית. עורכי המחקר, מבית הספר לרפואה באוניברסיטת Rush בשיקגו, מצאו שהרקמות במוחם של אלה ששמרו על דיאטה ים תיכונית (בתוספת של עלים ירוקים) נראו צעירות יותר בכ-18 שנים בהשוואה לרקמות של אלו שהקפידו עליה פחות. החוקרים מצאו גם כי הדיאטה מפחיתה את הסיכון לאלצהיימר, ומאטה את ההתדרדרות הקוגניטיבית של חולים.

Shutterstock

Shutterstock

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
סרטוני כדורי אש שתועדו ברחבי העולם בין ינואר לאפריל 2026
הבזקים מן השמיים: תעלומת כדורי האש של 2026 

מאיה מזרחי, צוות אפוק

האם אפשר להאט את ההזדקנות דרך הצלחת?
האם אפשר להאט את ההזדקנות דרך הצלחת?

רקפת תבור

עיצוב: מגזין אפוק
הידע שנעלם: ההמצאות המדהימות שהעולם העתיק הקדים בהן את זמנו

רקפת תבור

ציון השינה מופיע, והראש כבר מתחיל לעבוד. "כנראה לא ישנתי טוב"
פרדוקס הצפייה העצמית: כשהמדידה משנה את מה שהיא מודדת

גיל פרידמן

איור אילוסטרציה: מגזין אפוק
שנים חיפשנו את האלצהיימר במוח. כעת, חוקרים מציעים שאולי הוא מתחיל במקום אחר

רקפת תבור

איור אילוסטרציה: מגזין אפוק
החוקרים שבודקים האם ניתן לרפא את התודעה באמצעות שליטה בחלומות

רקפת תבור

שתפו: