הדרך לשלוט בכעס שלנו העסיקה אנשים ופילוסופים עוד מימיה הראשונים של ההיסטוריה. באילו שיטות הם השתמשו ומדוע זה עדיין רלוונטי היום, בעידן הפוסט אמת: מהתנ"ך, דרך המיתולוגיה היוונית ועד אריסטו והסטואים
מאיה מזרחי | 10 במרץ 2022 | פסיכולוגיה | 16 דק׳
איך להבין כעס ואיך להתמודד איתו – שיעורים מהחכמים הגדולים של העבר
החיים לצד הקורונה, בשנתיים האחרונות, כללו לא מעט רגשות של חרדה, אי ודאות ועומס נפשי שמתחו באופן טבעי את גבולות הסבלנות שלנו והכניסו לא מעט כעס לחיינו. "אנחנו חיים בתוך אינקובטור גדול של כעס", אמר פרופ' ריימונד נובקו (Novaco) מאוניברסיטת קליפורניה, המומחה בהערכת כעס וטיפולו, בריאיון לכלי תקשורת מערבי. הכעס, לדבריו, הוא מעין קיטור מיידי שאנו משחררים כדי שנצליח להתמודד עם הלחץ הנפשי, הפיזי והכלכלי שהביאה איתה המגפה הזאת.
אך הכעס הפך לפופולרי בחברה הרבה לפני פרוץ המגפה. סקרים שנערכו בשנים האחרונות מראים עלייה ברמות הכעס במדינות רבות. בסקר שערך מכון גאלופ ב-2017, למשל, נמצא ש-20 אחוז מהאנשים ברחבי העולם הרגישו כעס ביום שלפני שנערך הסקר, נתון שעלה ל-22 אחוז ב-2018 ול-24 אחוז ב-2020 .
לצד זאת, האדם הממוצע בחברה בדרך כלל אינו מקבל כלים והדרכה כיצד להתמודד עם הרגשות השליליים האלו, לא בילדותו ולא בהמשך חייו, מסביר לי הפילוסוף ד"ר גרגורי ב. סדלר (Sadler), מרצה, מומחה לסטואיזם וסופר. "איננו מלמדים להתמודד עם רגשות, ובמיוחד עם כעס, בגני הילדים, בתיכון או באוניברסיטה. איננו מלמדים איך להבין את הכעס ואיך לשלוט בו. רק כשהכעס שלך חוצה את הגבולות אז מיד נותנים לך שיעורים לניהול כעס או תרפיה. אבל אם את אדם רגיל, את לא מקבלת הדרכה בכלל, וזה מצער מאוד".
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו