כניסה
הרשמה לניוזלטר

מה ניתן ללמוד ממודל האבירות, ומדוע הוא מרכיב קריטי לחוסנה ולמוסריותה של החברה?

איל לוינטר | 11 באוקטובר 2021 | חברה והיסטוריה | 17 דק׳

חוכמה עתיקה שאבדה – איך להיות אדם על פי קוד האבירות

ב-14 באפריל 1912 התנגשה ספינת הטיטניק בקרחון בעת שהפליגה באוקיאנוס הצפון אטלנטי ושלוש שעות לאחר מכן ירדה למצולות. כ-74 אחוז מהנשים שהיו על הספינה ניצלו. לעומת זאת, יותר מ-80 אחוז מהגברים נספו. על אנדרטת זיכרון שהקימו "נשות אמריקה" בוושינגטון הבירה כתוב: "לגברים האמיצים שמתו בספינת הטיטניק שנטרפה... הם נתנו את חייהם כדי שנשים וילדים יינצלו".

מאה שנים מאוחר יותר, בינואר 2012, אניית התענוגות האיטלקית קוסטה קונקורדיה עמדה בפני מבחן דומה כאשר עלתה על שרטון. 32 נוסעים נספו ו-64 נפצעו. העדויות שהגיעו לאחר המקרה היו מטרידות בלשון המעטה. מלבד העובדה המצערת שהקפטן נטש את הספינה בעת שעדיין נכחו בה כ-100 בני אדם, מתברר שהיו גברים שדחפו נשים וילדים החוצה כדי להציל את עצמם. אישה שהייתה על הסיפון עם בתה ונכדותיה התאומות אמרה: "לא הייתה מדיניות של 'נשים וילדים קודם'. היו גברים גדולים, חברי צוות, שדחפו את דרכם כדי להגיע לאוניית ההצלה. זה היה דוחה. אני רוצה שכולם ידעו כמה גרוע האנשים האלו התנהגו, זה היה סיוט. איבדתי את בתי ואת נכדותיי". היא הוסיפה שבעת שעמדו ליד ספינות ההצלה הגברים פשוט דחפו אותן.

ההבדלים הקיצוניים בין שתי הדוגמאות ממחישים מגמה מצערת המרימה את ראשה בחברה המערבית כבר זמן מה – התנהגות אנטי-ג'נטלמנטית, חסרת התחשבות ואנוכית. אם הגברים בטיטניק פעלו על פי הכלל "נשים וטף קודם", הגברים על ספינת התענוגות קוסטה קונקורדיה שכחו מזה לגמרי. חברת הסקרים Harris Poll אימתה במידת מה את המגמה. בסקר שערכה ב-2010 בקרב הציבור האמריקני, כ-80 אחוז השיבו שלדעתם מתייחסים היום לנשים ב"פחות אבירות" מאשר בעבר.

Shutterstock

שתפו: