כניסה
הרשמה לניוזלטר

רבים חושבים שהתעשרותה של סין מעידה על פתיחות למערב וכניעה לעקרונות קפיטליסטים. אך היכרות מעמיקה יותר עם מחשבתם של המנהיגים וההוגים הסינים מראה תמונה שונה

איל לוינטר | 13 בינואר 2021 | חברה והיסטוריה | 15 דק׳

האם סין קפיטליסטית, קומוניסטית או אולי בכלל סוציאליסטית?

בשנים האחרונות נשמעת בעיתונות, ברשתות החברתיות ובאקדמיה טענה חוזרת ונשנית שסין קפיטליסטית. על פי טענה זאת, החליפו הסינים כבר מזמן את השיטה הכלכלית שלהם לקפיטליזם, אף על פי ששיטת השלטון אינה דמוקרטית, ומונהגת בידי מפלגה אחת ששמה "המפלגה הקומוניסטית הסינית".

"שיטת השלטון אכן אינה דמוקרטית, אך בין זה לבין המדיניות הכלכלית אין דבר ועניין", נטען בפניי ברשתות החברתיות. "יש הבדל גדול בין שיטה כלכלית לבין שיטה פוליטית. שיטת השלטון בסין פחות חופשית, ועדיין, השיטה הכלכלית היא קפיטליזם. החל מ-1978 פירקו הסינים את השיטה הקודמת, הפרידו את הקשר בין העובדים למעסיק, הנהיגו מעבר חופשי הולך וגדל של הון, מוצרים ואנשים. המדינה כבר מזמן אינה קובעת לאנשים היכן לעבוד או איך להשקיע. יש שם יזמות מטורפת, חברות פרטיות ענקיות, אנשים מחפשים עבודה בשוק, עוברים מעיר לעיר, ויש בעלות פרטית על חברות, נכסים והון. סין דוהרת לכיוון קפיטליזם כבר עשורים, וזה בדיוק מה שהפך אותה למה שהיא היום".

טענה נוספת שהושמעה היא שכאשר "הון, סחורות ושירותים זורמים פנימה והחוצה כמעט בלי הגבלה, סוציאליזם זה לא, ויעידו המיליונרים והמיליארדרים שמתרבים שם באופן אקספוננציאלי. המֶטְרוֹפּוֹלִינִים האדירים שלהם קפיטליסטיים יותר מאלה שבהרבה מדינות מערביות".

צילום: [China Photos/Getty Images]

צילום: [China Photos/Getty Images]

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
שליט קוריאה הצפונית, קים ג'ונג און, 1 במרץ 2019
כיצד רואה צפון קוריאה את המלחמה באיראן? | פרשנות

דורון פסקין

ראש ממשלת פקיסטן, שהבז שריף, ונשיא ארה"ב, דונלד טרמאפ, במהלך פסגת עזה בשארם א-שייח, 13 באוקטובר 2025
מאחורי הפיכתה של פקיסטן למתווכת בין ארה"ב לאיראן | פרשנות

יוני בן מנחם

נשיא לבנון, ג׳וזף עון, וראש ממשלת לבנון, נוואף סלאם, 5 בספטמבר 2025
מה עומד מאחורי גירושו של השגריר האיראני המיועד מלבנון? | פרשנות

יוני בן מנחם

נשיא לבנון, ג׳וזף עון, וראש ממשלת לבנון, נוואף סלאם, 11 בפברואר 2025
לבנון במלכודת: בין מלחמה אזורית למשבר פנימי הולך ומחריף | פרשנות

יוני בן מנחם

יו"ר הפרלמנט האיראני, מוחמד באקר קאליבף, 12 באוקטובר 2024
מיהו יו"ר הפרלמנט האיראני, מוחמד באקר קאליבף? | פרשנות

יוני בן מנחם

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, מזכיר המדינה האמריקני, מרקו רוביו, ומזכיר ההגנה, פיט הגסת', 26 באוגוסט 2025
לקראת הסכם בין ארה"ב לאיראן? | פרשנות

יוני בן מנחם

שתפו: