כניסה
הרשמה לניוזלטר

רבים חושבים שהתעשרותה של סין מעידה על פתיחות למערב וכניעה לעקרונות קפיטליסטים. אך היכרות מעמיקה יותר עם מחשבתם של המנהיגים וההוגים הסינים מראה תמונה שונה

איל לוינטר | 13 בינואר 2021 | חברה והיסטוריה | 15 דק׳

האם סין קפיטליסטית, קומוניסטית או אולי בכלל סוציאליסטית?

בשנים האחרונות נשמעת בעיתונות, ברשתות החברתיות ובאקדמיה טענה חוזרת ונשנית שסין קפיטליסטית. על פי טענה זאת, החליפו הסינים כבר מזמן את השיטה הכלכלית שלהם לקפיטליזם, אף על פי ששיטת השלטון אינה דמוקרטית, ומונהגת בידי מפלגה אחת ששמה "המפלגה הקומוניסטית הסינית".

"שיטת השלטון אכן אינה דמוקרטית, אך בין זה לבין המדיניות הכלכלית אין דבר ועניין", נטען בפניי ברשתות החברתיות. "יש הבדל גדול בין שיטה כלכלית לבין שיטה פוליטית. שיטת השלטון בסין פחות חופשית, ועדיין, השיטה הכלכלית היא קפיטליזם. החל מ-1978 פירקו הסינים את השיטה הקודמת, הפרידו את הקשר בין העובדים למעסיק, הנהיגו מעבר חופשי הולך וגדל של הון, מוצרים ואנשים. המדינה כבר מזמן אינה קובעת לאנשים היכן לעבוד או איך להשקיע. יש שם יזמות מטורפת, חברות פרטיות ענקיות, אנשים מחפשים עבודה בשוק, עוברים מעיר לעיר, ויש בעלות פרטית על חברות, נכסים והון. סין דוהרת לכיוון קפיטליזם כבר עשורים, וזה בדיוק מה שהפך אותה למה שהיא היום".

טענה נוספת שהושמעה היא שכאשר "הון, סחורות ושירותים זורמים פנימה והחוצה כמעט בלי הגבלה, סוציאליזם זה לא, ויעידו המיליונרים והמיליארדרים שמתרבים שם באופן אקספוננציאלי. המֶטְרוֹפּוֹלִינִים האדירים שלהם קפיטליסטיים יותר מאלה שבהרבה מדינות מערביות".

צילום: [China Photos/Getty Images]

שתפו: