כניסה
הרשמה לניוזלטר

לא "ספרות רומנטית" וגם לא "ספר בנות" – ספרה האחרון של ג'יין אוסטן עוסק בחיים עצמם

גלית דהן קרליבך | 11 באוגוסט 2022 | תרבות ואמנות | 3 דק׳

הנס שהתחולל, גם אם באיחור

קשה לכתוב על "השפעה" – ספרה האחרון של אוסטן מבלי להתעטף באדרת הגדולה והמחממת של "גאווה ודעה קדומה" – הרומן המיתי והנפלא שלה שזכה לאין-ספור עיבודים ספרותיים, קולנועיים וטלוויזיוניים. לעומת רוח החדווה הזדונית כמעט השורה על הרומן המפורסם שלה – בפינג פונג שבין מר דארסי לליזי בנט – ב"השפעה" תחושת כובד ראש, בגרות ואחריות מתנגנים כמעט בכל שורה.

גם ברומן הזה אוסטן מתעלמת לחלוטין מכל מה שקורה מחוץ לעלילה ומתרחש בעולם הגדול: מלחמות, מהפכות, המצאות – כל הסחת דעת מהעלילה האוסטנית נפלטת החוצה. אפילו כשמאוזכרים שירים הם אינם מובאים בשלמותם או בשם מחברם ולולא המתרגמת החרוצה – הקורא הממוצע לא היה יודע שמדובר בלורד ביירון ובוולטר סקוט.

זו אחת מסגולותיה של אוסטן – התעלמות מרעשי רקע היסטוריים ותקופתיים, ודבקות בסיפור הקטן, לכאורה. היא אינה נזקקת לזיקוקי די-נור היסטוריים כדי להניע סיפור. וכבעלת מלאכה מצוינת היא מלטשת ומרקעת שטח זעיר מאוד שגודלו אינו עולה על אחוזה ממוצעת בכפר אנגלי – אבל באיזו בהירות ופאר של ליטוש היא עושה זאת!

ג'יין אוסטן, "השפעה", תרגמה מאנגלית: לי עברון, תמיר הוצאה לאור, יוני 2022

ג'יין אוסטן, "השפעה", תרגמה מאנגלית: לי עברון, תמיר הוצאה לאור, יוני 2022

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
פנחס גולדשמידט, "זיכרונות ממוסקבה", הוצאת ידיעות ספרים, ינואר 2026
המאבק השקט על תחיית יהדות רוסיה

חיים אבייב

אופיר טושה גפלה, "במחילה מכבודה של אשת המערות", הוצאת כתר, מאי 2025
המרד השקט של האיש שרצה רק לקרוא

מאיה מזרחי

אילעאי עופרן, "קול דמי אחיך", ידיעות ספרים, אוקטובר 2025
בין אחים לאויבים: אזהרה מהעבר ושאלות להווה

דינה גורדון

שרית אופק, "למות", התחנה, מרץ 2026
ברגע שאין עוד מה להציל

דינה גורדון

ירום הלוי, "הזיכוי - המסע אל החופש של רומן זדורוב", הוצאת עם עובד, ינואר 2026
כמו אצל קפקא, רק במציאות הישראלית 

גלית דהן קרליבך

אלן קאר וג'ון דייסי, "הדרך הקלה לשינה טובה יותר", תרגום דפנה לוי, הוצאת בבל, מרץ 2025
הטעות הגדולה של הסובלים מנדודי שינה

דינה גורדון

שתפו: