כניסה
הרשמה לניוזלטר

כפר שלו ופסטורלי מגלם בִּזְעֵיר אַנְפִּין את כל בעיות המין האנושי

גלית דהן קרליבך | 15 במרץ 2022 | תרבות ואמנות | 3 דק׳

אגתה כריסטי – הרבה מעבר לחידה בלשית

במודעה שהתפרסמה במקומון כפרי נכתב המועד והמקום שבו יתקיים רצח. באין להם משהו טוב יותר לעשות, מלבד לטפח את גינת הוורדים, לערוך מפגשי רכילות אצל השכנים ולהציק לכומר הכפר, תוהים תושבי כפר צ'יפינג קלגהורן אם מדובר במתיחה. אך כיוון שכל זה התרחש בספר שכתבה אגתה כריסטי, יודע הקורא הנאמן שרצח יתרחש גם יתרחש. כעת נותר לו רק להשתרע על הספה, להישאב אל סיפור הרצח ולתהות מי הפעם יפתור את העלילה וינהל את החקירה: הרקול פוארו או ג'יין מרפל.

קשה לכתוב על אגתה כריסטי בלי לחטוף מבט צונן מהאגף האינטלקטואלי של הזירה הספרותית. יש אנשים שהיו מעדיפים להסתכן בתאונת רכבת מאשר שייחשף כי הם קוראים את ספריה של כריסטי ואף נהנים מהם.

בשבילם מדובר בעלילת מתח פשוטה, שאיננה צוללת לנפש אדם האחוז בשרעפים, החוזרת בכל פעם על התבנית הידועה: רצח מתרחש והפתרון לא יגיע מהמשטרה או מהממסד, אלא מבלש מפואר או מזקנה משועממת. ואכן, ספריה של כריסטי אינם מחדשים דבר בנוף הבילוש המודרני שהלך והשתכלל במאה השנים האחרונות. אך גם אם נתעלם מכך שלפחות בזמנה הייתה פורצת דרך, אינני רואה את ספריה כחידה בלשית בלבד.

אגתה כריסטי, "מודעת רצח", מאנגלית: מיכל אלפון, הוצאת עם עובד, 2021

אגתה כריסטי, "מודעת רצח", מאנגלית: מיכל אלפון, הוצאת עם עובד, 2021

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
פנחס גולדשמידט, "זיכרונות ממוסקבה", הוצאת ידיעות ספרים, ינואר 2026
המאבק השקט על תחיית יהדות רוסיה

חיים אבייב

אופיר טושה גפלה, "במחילה מכבודה של אשת המערות", הוצאת כתר, מאי 2025
המרד השקט של האיש שרצה רק לקרוא

מאיה מזרחי

אילעאי עופרן, "קול דמי אחיך", ידיעות ספרים, אוקטובר 2025
בין אחים לאויבים: אזהרה מהעבר ושאלות להווה

דינה גורדון

שרית אופק, "למות", התחנה, מרץ 2026
ברגע שאין עוד מה להציל

דינה גורדון

ירום הלוי, "הזיכוי - המסע אל החופש של רומן זדורוב", הוצאת עם עובד, ינואר 2026
כמו אצל קפקא, רק במציאות הישראלית 

גלית דהן קרליבך

אלן קאר וג'ון דייסי, "הדרך הקלה לשינה טובה יותר", תרגום דפנה לוי, הוצאת בבל, מרץ 2025
הטעות הגדולה של הסובלים מנדודי שינה

דינה גורדון

שתפו: