כניסה
הרשמה לניוזלטר

אם עקרונות הבנייה הקלאסית עוזרים לאדם לחיות טוב יותר, מדוע הערים שלנו מכוערות כל כך?

מאיה מזרחי | 12 במאי 2021 | תרבות ואמנות | 3 דק׳

"מתוך הכלום הוא עשה את השאנז אליזה"

כשלואי נפוליאון בונפרטה, אחיינו של נפוליאון האגדי, חזר אחרי 12 שנות גלות מלונדון לפריז במטרה להפוך לנשיא הרפובליקה הצרפתית השנייה, הוא שנא את מה שהוא ראה. ב-1846, הבירה הצרפתית, הנחשבת היום ל"עיר האורות", הייתה שונה לחלוטין ממה שהיא היום: היא הייתה צפופה, מלוכלכת ומלאה במחלות. "מדוע פריז לא יכולה להיות יותר כמו לונדון?" שאל את עצמו בונפרטה – "עם פארקים גדולים, שדרות יפות, ומערכת ביוב מודרנית?"

לאחר שהכתיר את עצמו לקיסר הוא מינה מתכנן עירוני בשם ג'ורג' אז'ן אוסמן למושל מחוז הסן במטרה שיערוך שינויים מאסיביים בעיר. הוא הורה לו לתת לפריז "אוויר", לאחד את רחובותיה לדבר שלם לפי עקרונות הבנייה הקלאסית, ובקיצור – להפוך אותה ליפה.

אוסמן עבד על הפרויקט במשך 17 שנים בחופש מוחלט. הוא חתך בתוך מבוך שכונות העוני של פריז והוריד 12,000 בניינים. הוא פינה מקום כדי לבנות את האופרה "גרנייה", יצר את כיכר השוק של "לה האל" וקישר את תחנות הרכבת לשדרות הארוכות ולרחבות החדשות שיצר. הוא גם הזמין את קישוטי הרחוב היפים שכה נעים לעבור על פניהם, כמו המנורות, הקיוסקים ובימות התזמורת ב-27 הפארקים והכיכרות שבנה.

Nir Buras, "The art of classic planning Building Beautiful and Enduring Communities", January 2020

Nir Buras, "The art of classic planning Building Beautiful and Enduring Communities", January 2020

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אריאל שנבל, "יום השישי", כנרת-זמורה, מארס 2026
המחיר הכבד של תיקון העבר 

נדב רט

שמואל רוזנר, "בעניין החרדים...", התחנה, מארס 2026
בין הסתגרות להשתלבות: האתגר החרדי והעתיד הישראלי

נדב רט

הלגרד האוג, "אול רייט גוד נייט", מגרמנית: טלי קונס, הוצאת ספריית רות, ינואר 2026
החיים בצל היעלמות

גלית דהן קרליבך

גיא פרל, רן ברקאי, "מדוע לא היו להן פנים", הוצאת אדרא, נובמבר 2025
מערת האדם הקדמון – חלון אל התודעה?

דינה גורדון

פנחס גולדשמידט, "זיכרונות ממוסקבה", הוצאת ידיעות ספרים, ינואר 2026
המאבק השקט על תחיית יהדות רוסיה

חיים אבייב

אופיר טושה גפלה, "במחילה מכבודה של אשת המערות", הוצאת כתר, מאי 2025
המרד השקט של האיש שרצה רק לקרוא

מאיה מזרחי

שתפו: