רוב ההחלטות אותן אנו נדרשים לקבל במהלך חיינו מלוות בלא מעט לבטים אך כשהדבר נוגע לבריאותינו – ובפרט למזון אותו אנו צורכים, הופך העניין למשמעותי אף יותר. כיצד משפיעים הסימונים ותוויות המזון על התנהגותינו הצרכנית? הכל בכתבה שלפניכם
שולי הלוי | 31 בדצמבר 2020 | תוכן שיווקי | 4 דק׳
עוצרים באדום: על סימוני תוויות המזון החדשות והתנהגות הצרכנים
שנת 2020 עמדה בסימן 'הבריאות מעל הכל', כשמגפת הקורונה העולמית הפנתה את תשומת ליבנו בעיקר לחשיבות קיומו של אורח חיים בריא. בתזמון שלא יכול היה להיות מושלם יותר, השיק משרד הבריאות את רפורמת סימון המוצרים שנועדה להקטין את התחלואה בקרב האוכלוסיה ולסייע לה לקבל החלטות נבונות יותר בנוגע לבחירות התזונתיות.
אם עד כה אנו, הצרכנים, נדרשנו לקרוא את טבלת הערכים התזונתיים כדי להימנע מצריכת מוצרים עתירי שומן רווי, לנסות ולהבין האם רמות הסוכר מתאימות לאלו החולים במחלת הסוכרת או לחלופין לחשב את השלכות תכולת הנתרן כדי להימנע מלחץ דם גבוה – סימון המוצרים החדש צפוי להפוך עבורינו את התהליך לקל ופשוט בהרבה. כעת, יהיה באפשרותינו להיות בבקרה טובה יותר על המזונות אותם אנו צורכים ובעיקר, להפחית משמעותית את רמות הכולסטרול, הסוכר והשומן הגבוהות ולנהל אורח חיים מעט בריא יותר.
בימים אלו יוצאת לדרכה הפעימה השניה ברפורמת סימון המוצרים שהשיק משרד הבריאות ומכאן שזוהי הזדמנות מצויינת לבחון את הצלחתה של זו הראשונה, בפרט בקרב התנהגותם של הצרכנים.
תעודת הזהות של המזון
התווית המופיעה על גבי אריזת המזון מכילה את ״תעודת הזהות״ שלה, הכוללת את רשימת רכיבי המזון ותכולת ערכיו התזונתיים של המוצר. בתווית המזון יופיע המידע על רכיבי המוצר, הימצאותם של חומרים טבעיים, חומרי טעם וריח ותוספות אחרות. תכולת הערכים התזונתיים של המוצר היא חלקה השני של התווית, והיא מופיעה לרוב בצורת טבלה. הערכים התזונתיים שבסימון מתייחסים לכמות ביחס ל-100 גרם מזון (מוצק) או 100 מיליליטר (נוזלי) וכוללים ערך קלורי, חלבונים, פחמימות, נתרן ושומנים. על פי תקנות משרד הבריאות במוצרים בעלי שיעור שומן הגבוה מ-2%, יש לפרט גם את כמות הכולסטרול, השומן הרווי וחומצות שומן טראנס.
הגידול בפופולריות של מוצרי-מזון בריאים עולה בקנה אחד עם מטרותיו של משרד הבריאות. בינואר 2020 נכנסו לתוקפן תקנות עדכניות הנוגעות לסימון המזון ובריאות הציבור, הכוללות את הסמלים האדומים שמטרתם להתריע בפני הצרכנים על סוכר, שומן רווי ו/או נתרן בכמות גבוהה, כמו גם מדבקה ירוקה המציינת מוצר מזון כבריא יותר כפי שקובעות המלצות התזונה הלאומיות. הנגשת המידע בנוגע לערכו התזונתי של מזון הארוז מראש באופן ברור ולרבות באמצעות סמלים המיידעים כי המזון מכיל כמות גבוהה של נתרן, סוכרים או חומצות שומן רוויות, נועדה לדברי המשרד ״לאפשר לצרכנים בחירה מושכלת של מזונותיהם, לקידום בריאותם״.
עצור: נתרן גבוה לפניך
הבחירה בצבע האדום ברורה ומובנת: בדומה לתמרורי אזהרה אחרים, גם כאן מצופה מהצרכנים לעצור – ולכל הפחות להקדיש מחשבה, שניה לפני שהם בוחרים להוסיף חבילת שוקולד עתירת סוכר או מזון עתיר כולסטרול לעגלת הקניות שלהם אך בפועל, המצב מעט שונה. שבועות ספורים לאחר כניסתה לתוקף של רפורמת סימון מוצרי המזון, ערכה המועצה הישראלית לצרכנות סקר בנוגע להשפעתן של התוויות על הצרכנים. מהסקר של מכון גיאוקרטוגרפיה עלה כי כמחצית מהצרכנים מאמינים שאיכות המוצר היא הגורם החשוב ביותר בקנייתו ולמרות זאת, רק כרבע מהם מקפידים באמת לקרוא את המידע המפורט בתוויות.
עוד עלה מאותו הסקר כי 82.9% מהמשיבים ציינו כי סימון המוצר במדבקה אדומה אכן ישפיע על הרגלי הקניה שלהם, אבל תמונת המצב כשמונה חודשים ומגפה עולמית אחת מאוחר יותר מעט שונה. גורמים בכירים בתעשיית המזון שהתראיינו בספטמבר האחרון ל-Ynet דיווחו על גידול במכירות בקטגוריות הגבינות הצהובות, החטיפים המלוחים, משקאות ומעדני חלב. ״שום השפעה. כלום, המכירות רק בעלייה״, צוטט גורם בחברת יבוא גדולה לגבינות שמנת.
איך ניתן לשמור על אורח חיים בריא יותר?
הנה 5 טיפים שיעזרו לכם לקרוא את תוויות המזון בקלות ולהימנע מצריכת רמות גבוהות של סוכר, שומן, כולסטרול, נתרן וחומרים מעובדים:
- שמים לב לתמרורים: דרך פשוטה ונוחה לשמירה על תזונה בריאה היא לבחור במוצרים בעלי תווית ירוקה ולהימנע מכאלו בעלי תווית אדומה המעידה על סוכר, שומן רווי או נתרן בכמות גבוהה מהמומלץ.
- קוראים את האותיות הקטנות: קראו היטב את רשימת הרכיבים המפורטת על גבי האריזה. ככל שהרכיב דומיננטי יותר במוצר, כך הוא יופיע גבוה יותר גם בפירוט הרכיבים. בתחילת הרשימה מופיעים סוכר, קמח לבן או שומן רווי או שומן טרנס? העדיפו חלופות בריאות יותר למוצר.
- E35639643? לא בשבילי: קראתם את התווית ונתקלתם בהרבה מילים לא מוכרות ומספרים בצירוף האות E? לפניכם מוצר ברמת עיבוד גבוהה.
- ארוך מדי – לא קניתי: ככל שרשימת הרכיבים קצרה וברורה יותר, כך הערך התזונתי הבריאותי גבוה יותר.
- למי קראתם שומן מוקשה חלקית? שומן טראנס, המוכר גם כ״שומן מוקשה חלקית״, מעלה את רמות הכולסטרול הרע (LDL) ומוריד את אלו של הכולסטרול הטוב (HDL). זכרו לבדוק הן את רמות השומן הרווי והן את אלו של הכולסטרול הטוב והרע ואל תסתפקו בערך השומן לבדו.
בימים אלו יוצאת לדרכה הפעימה השניה ברפורמת סימון המוצרים של משרד הבריאות, במסגרתה יופחתו ערכי הסף המחייבים סימון על מוצרים. כך למשל סך חומצות השומן הרוויות ביחס ל-100 גרם מזון (מוצק) ירד מ-5 גרם ל-4 גרם, וסך הנתרן ביחס ל-100 מיליליטר (נוזלי) ירד מ-400 מ״ג ל-300 מ״ג.
יש לזכור כי הכוח נמצא בידיים שלנו, הצרכנים, וכי אנו אלו המחליטים על המזונות שיכנסו לגופינו. מכאן שקבלת החלטה מושכלת ושקולה יותר מומלצת במיוחד במקרה זה, בפרט עבור ההורים מביניכם שאחראים גם על תזונת ועתיד ילדיהם. בחרו נכון וחשוב יותר, שימרו על בריאותכם.
מעורר מחשבה? לתגובות ומחשבות ניתן לכתוב לנו ל:
לחץ כאן
Shutterstock
עוד כתבות בתוכן שיווקי
-
מהו ייעוץ ארגוני ומדוע זה קריטי לארגון?
תוכן שיווקי
-
טכנולוגיה למען נהיגה בטוחה
תוכן שיווקי
-
"כשאתה חווה יום כזה, מלבד הידע שהוא נותן, אתה חוזר אחרת"
מגזין אפוק - המחלקה המסחרית
-
הכדורים החדשים עבור קשב וריכוז: ג'אגלינג ומיינדפולנס
יוסי קובי
-
מה נשתנה התיק הזה מכל התיקים? על ייחודו של תיק השקעות אופטימלי
תוכן שיווקי
עוצרים באדום: על סימוני תוויות המזון החדשות והתנהגות הצרכנים
רוב ההחלטות אותן אנו נדרשים לקבל במהלך חיינו מלוות בלא מעט לבטים אך כשהדבר נוגע לבריאותינו – ובפרט למזון אותו אנו צורכים, הופך העניין למשמעותי אף יותר. כיצד משפיעים הסימונים ותוויות המזון על התנהגותינו הצרכנית? הכל בכתבה שלפניכם
שולי הלוי | 31 בדצמבר 2020 | תוכן שיווקי | 3 דק׳
Shutterstock
שנת 2020 עמדה בסימן 'הבריאות מעל הכל', כשמגפת הקורונה העולמית הפנתה את תשומת ליבנו בעיקר לחשיבות קיומו של אורח חיים בריא. בתזמון שלא יכול היה להיות מושלם יותר, השיק משרד הבריאות את רפורמת סימון המוצרים שנועדה להקטין את התחלואה בקרב האוכלוסיה ולסייע לה לקבל החלטות נבונות יותר בנוגע לבחירות התזונתיות.
אם עד כה אנו, הצרכנים, נדרשנו לקרוא את טבלת הערכים התזונתיים כדי להימנע מצריכת מוצרים עתירי שומן רווי, לנסות ולהבין האם רמות הסוכר מתאימות לאלו החולים במחלת הסוכרת או לחלופין לחשב את השלכות תכולת הנתרן כדי להימנע מלחץ דם גבוה – סימון המוצרים החדש צפוי להפוך עבורינו את התהליך לקל ופשוט בהרבה. כעת, יהיה באפשרותינו להיות בבקרה טובה יותר על המזונות אותם אנו צורכים ובעיקר, להפחית משמעותית את רמות הכולסטרול, הסוכר והשומן הגבוהות ולנהל אורח חיים מעט בריא יותר.
בימים אלו יוצאת לדרכה הפעימה השניה ברפורמת סימון המוצרים שהשיק משרד הבריאות ומכאן שזוהי הזדמנות מצויינת לבחון את הצלחתה של זו הראשונה, בפרט בקרב התנהגותם של הצרכנים.
תעודת הזהות של המזון
התווית המופיעה על גבי אריזת המזון מכילה את ״תעודת הזהות״ שלה, הכוללת את רשימת רכיבי המזון ותכולת ערכיו התזונתיים של המוצר. בתווית המזון יופיע המידע על רכיבי המוצר, הימצאותם של חומרים טבעיים, חומרי טעם וריח ותוספות אחרות. תכולת הערכים התזונתיים של המוצר היא חלקה השני של התווית, והיא מופיעה לרוב בצורת טבלה. הערכים התזונתיים שבסימון מתייחסים לכמות ביחס ל-100 גרם מזון (מוצק) או 100 מיליליטר (נוזלי) וכוללים ערך קלורי, חלבונים, פחמימות, נתרן ושומנים. על פי תקנות משרד הבריאות במוצרים בעלי שיעור שומן הגבוה מ-2%, יש לפרט גם את כמות הכולסטרול, השומן הרווי וחומצות שומן טראנס.
הגידול בפופולריות של מוצרי-מזון בריאים עולה בקנה אחד עם מטרותיו של משרד הבריאות. בינואר 2020 נכנסו לתוקפן תקנות עדכניות הנוגעות לסימון המזון ובריאות הציבור, הכוללות את הסמלים האדומים שמטרתם להתריע בפני הצרכנים על סוכר, שומן רווי ו/או נתרן בכמות גבוהה, כמו גם מדבקה ירוקה המציינת מוצר מזון כבריא יותר כפי שקובעות המלצות התזונה הלאומיות. הנגשת המידע בנוגע לערכו התזונתי של מזון הארוז מראש באופן ברור ולרבות באמצעות סמלים המיידעים כי המזון מכיל כמות גבוהה של נתרן, סוכרים או חומצות שומן רוויות, נועדה לדברי המשרד ״לאפשר לצרכנים בחירה מושכלת של מזונותיהם, לקידום בריאותם״.
עצור: נתרן גבוה לפניך
הבחירה בצבע האדום ברורה ומובנת: בדומה לתמרורי אזהרה אחרים, גם כאן מצופה מהצרכנים לעצור – ולכל הפחות להקדיש מחשבה, שניה לפני שהם בוחרים להוסיף חבילת שוקולד עתירת סוכר או מזון עתיר כולסטרול לעגלת הקניות שלהם אך בפועל, המצב מעט שונה. שבועות ספורים לאחר כניסתה לתוקף של רפורמת סימון מוצרי המזון, ערכה המועצה הישראלית לצרכנות סקר בנוגע להשפעתן של התוויות על הצרכנים. מהסקר של מכון גיאוקרטוגרפיה עלה כי כמחצית מהצרכנים מאמינים שאיכות המוצר היא הגורם החשוב ביותר בקנייתו ולמרות זאת, רק כרבע מהם מקפידים באמת לקרוא את המידע המפורט בתוויות.
עוד עלה מאותו הסקר כי 82.9% מהמשיבים ציינו כי סימון המוצר במדבקה אדומה אכן ישפיע על הרגלי הקניה שלהם, אבל תמונת המצב כשמונה חודשים ומגפה עולמית אחת מאוחר יותר מעט שונה. גורמים בכירים בתעשיית המזון שהתראיינו בספטמבר האחרון ל-Ynet דיווחו על גידול במכירות בקטגוריות הגבינות הצהובות, החטיפים המלוחים, משקאות ומעדני חלב. ״שום השפעה. כלום, המכירות רק בעלייה״, צוטט גורם בחברת יבוא גדולה לגבינות שמנת.
איך ניתן לשמור על אורח חיים בריא יותר?
הנה 5 טיפים שיעזרו לכם לקרוא את תוויות המזון בקלות ולהימנע מצריכת רמות גבוהות של סוכר, שומן, כולסטרול, נתרן וחומרים מעובדים:
- שמים לב לתמרורים: דרך פשוטה ונוחה לשמירה על תזונה בריאה היא לבחור במוצרים בעלי תווית ירוקה ולהימנע מכאלו בעלי תווית אדומה המעידה על סוכר, שומן רווי או נתרן בכמות גבוהה מהמומלץ.
- קוראים את האותיות הקטנות: קראו היטב את רשימת הרכיבים המפורטת על גבי האריזה. ככל שהרכיב דומיננטי יותר במוצר, כך הוא יופיע גבוה יותר גם בפירוט הרכיבים. בתחילת הרשימה מופיעים סוכר, קמח לבן או שומן רווי או שומן טרנס? העדיפו חלופות בריאות יותר למוצר.
- E35639643? לא בשבילי: קראתם את התווית ונתקלתם בהרבה מילים לא מוכרות ומספרים בצירוף האות E? לפניכם מוצר ברמת עיבוד גבוהה.
- ארוך מדי – לא קניתי: ככל שרשימת הרכיבים קצרה וברורה יותר, כך הערך התזונתי הבריאותי גבוה יותר.
- למי קראתם שומן מוקשה חלקית? שומן טראנס, המוכר גם כ״שומן מוקשה חלקית״, מעלה את רמות הכולסטרול הרע (LDL) ומוריד את אלו של הכולסטרול הטוב (HDL). זכרו לבדוק הן את רמות השומן הרווי והן את אלו של הכולסטרול הטוב והרע ואל תסתפקו בערך השומן לבדו.
בימים אלו יוצאת לדרכה הפעימה השניה ברפורמת סימון המוצרים של משרד הבריאות, במסגרתה יופחתו ערכי הסף המחייבים סימון על מוצרים. כך למשל סך חומצות השומן הרוויות ביחס ל-100 גרם מזון (מוצק) ירד מ-5 גרם ל-4 גרם, וסך הנתרן ביחס ל-100 מיליליטר (נוזלי) ירד מ-400 מ״ג ל-300 מ״ג.
יש לזכור כי הכוח נמצא בידיים שלנו, הצרכנים, וכי אנו אלו המחליטים על המזונות שיכנסו לגופינו. מכאן שקבלת החלטה מושכלת ושקולה יותר מומלצת במיוחד במקרה זה, בפרט עבור ההורים מביניכם שאחראים גם על תזונת ועתיד ילדיהם. בחרו נכון וחשוב יותר, שימרו על בריאותכם.
מעורר מחשבה? לתגובות ומחשבות ניתן לכתוב לנו ל:
לחץ כאן