כיצד פסיכולוגים ואנשי מדע מפתים ומתמרנים ילדים להיכנס לרשתות החברתיות, למשחקי מחשב ולפלטפורמות שהופכים אותם למכורים. ומה אפשר לעשות כדי לעצור את זה?
מאיה מזרחי | 9 בינואר 2023 | פסיכולוגיה | 17 דק׳
"אותה פסיכולוגיה שאנחנו משייכים לתחום הריפוי – משמשת עכשיו כנשק נגד הילדים"
"התקשרנו למשטרה כי קלי הרסה את החדר שלה ופגעה באימה", סיפרו הוריה של קלי בת ה-15 לד"ר ריצ'רד פריד, פסיכולוג המתמחה בעבודה עם בני נוער. דבר גרר לדבר ואחרי שהגיעה המשטרה נלקחה המתבגרת לבית חולים פסיכיאטרי, שהחליט לשחררה לאחר מספר ימי אשפוז.
"ביקשתי מקלי, שישבה בפינה בחדר, לעזור לי להבין את נקודת המבט שלה מאותו ערב", כתב ד"ר פריד. "היא לא הגיבה ובמקום זאת התבוננה בהוריה. ואז, הפתיעה את כולם כשאמרה בבכי: 'הם לקחו את הטלפון הדפוק שלי!' שאלתי אותה מה היא אוהבת בטלפון וברשת החברתית שלה. 'הם משמחים אותי', היא ענתה".
אין זאת הפעם הראשונה שהורים מיואשים שניסו לנתק את המתבגר או המתבגרת שלהם מהטלפון מגיעים למשרדו של ד"ר פריד. למעשה היומן שלו מלא מאי פעם. כפי שקורה ברוב המקרים, הוריה של קלי סיפרו על התדרדרות ספירלית שנמשכה במשך שנה, ששיאה היה בבית החולים הפסיכיאטרי. ההורים הבחינו שקלי מסרבת לבלות זמן עם משפחתה תוך שהיא מתנתקת מהעולם האמיתי ומבית הספר. מילדה מאושרת ותלמידה טובה, הפכה קלי לכעוסה וזועפת עם ציונים נמוכים, ולכן פעמים רבות הם ניסו להציב הגבלות לשימוש בטלפון שלה. אך היא, כמו מכורה אמיתית, מצאה דרכים לרמות אותם. לפעמים אף הייתה מתגנבת כדי להשתמש במכשיר בשעות הלילה. כשהחליטו לקחת לה לגמרי את הטלפון, זה הוביל כאמור להתקף זעם ואלימות.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו