הפילוסוף הקדום תָאלֵס ממילטוס, אחד מ"שבעת חכמי יוון", ניסה במאה השישית לפנה"ס לשים את האצבע על…
רקפת תבור | 5 בספטמבר 2022 | מדע וטכנולוגיה | 10 דק׳
האם הטבע הבסיסי של כל הדברים הוא מים? למה התכוון אבי הפילוסופיה – תאלס
הפילוסוף הקדום תָאלֵס ממילטוס, אחד מ"שבעת חכמי יוון", ניסה במאה השישית לפנה"ס לשים את האצבע על החומר שממנו נבעו החיים, או על העיקרון הראשון שמרכיב הכול. "תאלס, מייסד סוג זה של פילוסופיה, אמר שהעיקרון הוא מים", כותב אריסטו בספרו "מטאפיזיקה".
הפילוסופים הראשונים, מסביר אריסטו, גרסו כי כל החומרים שאנו רואים בעולמנו מורכבים מחומר בסיסי מסוים. חומר שהוא מעין ישות שממנה נוצרים החומרים ואליה הם חוזרים אחרי שהם מתפרקים. "הם (הפילוסופים, ר"ת) אומרים שזה האלמנט והעיקרון של הדברים, ולכן הם חושבים ששום דבר אינו נוצר או נהרס, מכיוון שסוג זה של ישות נשמרת תמיד. [...] חייבת להיות ישות – או אחת או יותר מאחת – שממנה באים כל יתר הדברים".
ביוונית המילה "מים" שימשה כדי לתאר כל דבר לח וגמיש, בניגוד לדברים מוצקים, יבשים ובלתי גמישים. מסופר שתאלס צפה בצמחים נרקבים ומתפרקים שהפרישו מים, והסיק מכך שהחומר מתפרק בסופו של דבר למים. אריסטו לא הצליח להבין כיצד הגיע תאלס למסקנתו שהחומר ממנו נבעו החיים הוא מים, אבל הציע הסבר חלקי לכך: "תאלס", אמר, "ככל הנראה חשב על הרעיון אחרי שראה שהחומר שמזין את כל הדברים הוא לחות, ושהחום עצמו נוצר מלחות ונשמר על ידה. [...] הוא קיבל את הרעיון הזה מעובדה זו, ומהעובדה שלזרעים של כל הדברים יש אופי לח, וכי מים הם מקור טבעם של כל הדברים הלחים".
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו