כיצד תנהגו כאשר תפגשו ברחוב חבר שאינכם זוכרים את שמו? איזה סכום כסף מנומס לתת בחתונה? האם להרים את המזלג שנפל במסעדה? ואיך נכון להחמיא לחבר שפוגשים? "נימוס זה הבסיס האנושי, זה להתייחס לחברך כמו שאתה רוצה שיתייחסו אליך", אומרת בריאיון תמי לנצוט ליבוביץ, כוהנת הנימוסים של ישראל
מאיה מזרחי | 10 בנובמבר 2021 | פסיכולוגיה | 16 דק׳
הסדנה לנימוסים
אחת הדמויות האהובות ביותר בקולנוע היא אלייזה דוליטל (בכיכובה של אודרי הפבורן האגדית), שהופכת בסרט "גברתי הנאווה" מנערת ביבים לנסיכה. הקול הצעקני והדיבור הגס שהיא מפגינה בעבודתה כמוכרת פרחים, מתחלפים עד סוף הסרט בדיבור במשלב גבוה, הגייה נכונה ונימוסים ללא דופי, המרשימים את מעמד האצולה וגורמים לכולם להתמוגג מול יופייה.
השינוי שעברה אלייזה התחולל בזכות פרופ' הנרי היגינס, מומחה לבלשנות שחצן, שערך ניסוי בלשני על אלייזה הצעירה. היגינס התערב עם חברו כי ניתן לשפר את מעמדו החברתי של אדם באמצעות שפה, גינונים ונימוסים, לקשר אותו לאנשים "הנכונים" ולהשפיע על עתידו. הוא מטפח את אלייזה כאילו הייתה בובה במטרה להציגה לראווה בציבור ולזכות בהתערבות. אך לבסוף, גם לאחר שעמדה במשימה, ממשיך היגינס להתייחס אליה בזלזול. אלייזה לעומתו נשארת נאמנה לעצמה, אינה משנה את לבה גם בעקבות המיומנויות שרכשה והחיים החדשים שניתנו לה.
את הסיפור המקורי על אלייזה והיגינס במחזה "פיגמליון" כתב הסופר ג'ורג' ברנרד שו, בהשראת דמות מהיצירה "מטמורפוזות" שחיבר המשורר הרומאי אובידיוס. שו העביר את המסר שמול כל השינויים החיצוניים שיכול אדם לעבור, מה שמשנה בסופו של דבר הוא הלב. הוא עושה זאת גם באמצעות דמותו של קולונל פיקרינג, חברו של היגינס להימור על הצלחתה של אלייזה. אף ששני החברים התחנכו לפי אותו סט נימוסים ונוהגים, ניכר לראות כי פיקרינג מתחשב ואמפתי יותר מהיגינס.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו