תשכחו מזה שמה שמניע עברייני צווארון לבן זה רק היבריס או תאוות בצע. פרופ׳ יוג׳ין סולטס שניהל שיחות עומק לאורך שבע שנים עם כ-50 עברייני הצווארון הלבן הגדולים בהיסטוריה, מציע כמה תובנות נוספות
דינה גורדון | 27 בינואר 2017 | פסיכולוגיה | 6 דק׳
מדוע אנשי עסקים מכובדים מחליטים להיות עבריינים?
ברנרד מיידוף הורשע בהונאת הפונזי הגדולה ביותר שנחשפה אי פעם; דניס קוזלובסקי, שהיה מנכ״ל חברת מערכות האבטחה Tyco, הורשע בלקיחת בונוסים במרמה בסכום של כ-80 מיליון דולר; אנדי פאסטו, סמנכ״ל הכספים בחברת אנרון לשעבר, הורשע בסיוע בדיווחים כוזבים על המצב הכספי של החברה שבהמשך פשטה את הרגל; ואניל קומר מחברת מקינזי הורשע במסירת מידע פנימי על החברה. אולי כבר ניחשתם נכון - מדובר בעברייני הצווארון הלבן הידועים ביותר שהורשעו אי פעם. פרופ׳ יוג׳ין סולטס מבית הספר לעסקים באוניברסיטת הארוורד החליט ליצור איתם קשר כדי להבין איך עובד המוח שלהם, ובמלים פשוטות - מדוע אנשים שהגיעו לפסגת ההצלחה והיוקרה החליטו לסכן הכול.
סולטס מצא את כתובות המייל שלהם באתר לשכת בתי הכלא הפדרלית. מתוך דחף רגעי ונאיביות מוחלטת הוא שלח להם עשר שאלות ראשונות שעלו במוחו, כמו ״איך השכר שקיבלת השפיע על ההחלטות שלך״, ״מה אתה מתכוון לעשות אחרי שתשתחרר מהכלא״ ועוד. הוא כמעט שכח מהעניין, שהיה יותר קוריוז עבורו, אבל אחרי חודש הוא התחיל לקבל מיילים עם תשובות. במשך שבע השנים הבאות הוא קיים דו שיח מעמיק עם עשרות עברייני צווארון לבן נוספים, כ-50 בסך הכול, בטלפון, במייל ובביקורים שערך בכלא. הספר שהוציא הוא ניתוח של השיחות האלה תוך הסתמכות על מחקרים מתחום הפסיכולוגיה, הקרימינולוגיה, הכלכלה והפילוסופיה.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו