בתו של אמן אמנויות הלחימה האגדי ברוס לי החליטה לכתוב ספר על הפילוסופיה של אביה. מה הוא מלמד?
מאיה מזרחי | 13 בינואר 2022 | פילוסופיה | 10 דק׳
אמנות הפילוסופיה של ברוס לי
כשהתחלתי לקרוא את הספר Be Water, My Friend שכתבה שאנון לי, בתו של ברוס לי, אמן אמנויות הלחימה הידוע, היו לי ספקות לגבי יכולתו של הספר לחשוף "פילוסופיית חיים עמוקה" של הלוחם האגדי. אחרי הכול, מדובר בשחקן שגילם בסרטיו תפקיד מסוים ולא בהוגה דעות שהותיר אחריו מאמרי הגות או חוכמת חיים ענפה.
שאנון לי איבדה את אביה ב-1973 בהיותה בת ארבע. בגיל 24 היא איבדה גם את אחיה הגדול ברנדון כתוצאה מתאונת ירי בסט צילומים לסרט. כתוצאה מכך הרגישה שאנון שהיא מתנתקת מחייה וצוללת לדיכאון עמוק. שנתיים אחר כך הגיעו אליה מחברות רבות מלאות בכתבים שכתב אביה. הטקסטים גרמו לה להתעורר לפילוסופיה של אביה, ולקשר בין פילוסופיה זו לסרטים ולהתנהלות שלו ביום-יום. משהו בכנות שבה חי לי את חייו, ובניסיונו להגיע לעומק פילוסופי באמצעות אמנויות לחימה ומפגשים עם יריביו, יצר בעיני שאנון שיעורים מלאי תובנות לחיים. ככל שצללה בטקסטים שלו החלה להבין שהפילוסופיה שלו היא התשובה לסבל שלה עצמה.
"ברוס לי היה למעשה פילוסוף", כותבת שאנון בספרה, "אף על פי שלא פרסם אף הגות רשמית בחייו הקצרים, שהסתיימו בגיל 32". לי החל ללמוד את אמנות הלחימה "ווינג צ'ון קונג פו" בהונג קונג כשהיה בן 13, אצל מאסטר בשם ייפ מאן (Ip Man). ייפ שילב בהוראתו טכניקות פיזיות יחד עם פילוסופיה טאואיסטית הכוללת את עקרונות האיזון בין יין ליאנג, או בין ניגודים משלימים הנמצאים בטבע – זכר ונקבה, חם וקר, חזק וחלש, טוב ורע ועוד. לי העיד על עצמו כי "כל מה שלמדתי, למדתי דרך אמנויות לחימה" – שהיו מטאפורה עבורו לחיים.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו