פרופ' זכי שלום, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, פרסם מחקרים וספרים רבים על מדיניות הביטחון של ישראל ומעורבות מעצמות-העל במזרח התיכון. בריאיון למגזין אפוק הוא מציג את היתרונות והחסרונות של התערבות ארה"ב במלחמה הנוכחית
צוות מגזין אפוק | 18 באוקטובר 2023 | חדשות | 3 דק׳
"ישראל מקרינה מצב שלא היה מאז 48', שבו היא נזקקת לסיוע חיצוני פעיל כדי לעמוד באיום קיומי נגדה. זה שבר גדול בתפיסת הביטחון, ואין ספק שיהיו לזה השלכות"
"יש מספר סיבות לביקורו של ביידן בישראל", אומר פרופ' זכי שלום, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי ופרופ' אמריטוס באוניברסיטת בן גוריון בנגב. "הסיבה הראשונה היא להביע תמיכה במדינת ישראל במצב שבו היא נמצאת. עצם ההגעה של נשיא בגילו, עם טיסה כל כך ארוכה ולקיחת סיכונים, היא ללא ספק תופעה חריגה מאוד. בכל תקופת קיומה של מדינת ישראל, לא קרה שנשיא אמריקאי יגיע לישראל בנסיבות מלחמתיות כאלה. זה מאוד מעודד וחיובי, ובפרט שלא מדובר כאן רק ברמה ההצהרתית, אלא גם ברמה המעשית של הזזת נושאות מטוסים בעלות עוצמה אדירה לקרבת ישראל".
הנושא של ההרתעה האמריקנית כלפי החיזבאללה ואיראן הוא ברור, אבל ממתי ארה"ב משתתפת בישיבות הקבינט המדיני-בטחוני?
"אני ממש לא מכיר תופעה כזאת. היא מצביעה בהחלט על הקרבה הגדולה שבין שתי המדינות והאינטרסים, ויחד עם זאת היא גם מעניקה לארה"ב את האפשרות לתעל את ההתנהלות הישראלית על פי האינטרסים שלה. לצד התועלות והיתרונות, יתכן שיש כאן גם הצרת צעדיה של ישראל. עלול להיות מצב שבו האינטרסים שלנו לא ילכו יחד, ואז זה יעמיד את ישראל בדילמה לא פשוטה".
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו

צילום: Miriam Alster/Flash90