כניסה
הרשמה לניוזלטר

ד”ר ליסה מילר, פסיכולוגית קלינית שמחקריה על רוחניות פורסמו בכתבי העת המובילים בעולם, מסבירה כיצד להפוך את הילדים שלנו לעמידים יותר בפני קשיי החיים

דינה גורדון | 7 במרץ 2023 | גוף, נפש ורוחניות | 10 דק׳

הילד הרוחני: המדע החדש של גידול ילדים בריאים

"ב-1994 התחלתי לעבוד במחלקה פסיכיאטרית של בית חולים בניו יורק. הגיעו אליי לקליניקה מתבגרים ובני נוער שחוו טראומות כמו גירושים של הורים או מוות של הורה. הם הרגישו שעולמם נחרב, או שהם סבלו מבעיות של התמכרויות לסמים ולאלכוהול, מחרדות ומנטיות התאבדות", מספרת לי בריאיון ד"ר ליסה מילר, פרופ' לפסיכולוגיה קלינית מאוניברסיטת קולומביה, שערכה בשני העשורים האחרונים מחקרים שהתפרסמו בכתבי העת הנחשבים ביותר בפסיכולוגיה ובפסיכיאטריה. "בשלב מסוים התחלתי להבחין בתופעה מעניינת שלא ידעתי להסביר: בקרב מתבגרים ובני נוער שהיה להם בסיס רוחני, שהייתה להם מערכת יחסים עם משהו גבוה מהם, הייתה התאוששות מהירה הרבה יותר ממתבגרים שלא היה להם את אותו החיבור, כלומר את אותה ליבה רוחנית. אלא שב-1994 לא היה אפילו מחקר מדעי אחד שעבר ביקורת עמיתים בנושא רוחניות אצל מתבגרים ובני נוער".

הרוחניות שלהם הייתה קשורה לאמונה דתית?

"לא בהכרח. הרוחניות שלהם הייתה קשורה בתחושה אישית פנימית של הוקרה והכרה בכוח עליון נשגב ונעלה מבני האדם. זה כוח שיכול להתבטא בדרכים שונות עבור אנשים שונים. הוא יכול להיות בורא עולם, אלוהות, הטבע, היקום, ועוד. יש אנשים שכאשר הם נתקלים בקשיים הם פונים לאל, אחרים עושים מדיטציה, יוצאים לטייל בטבע, או שואלים מה הכוח העליון רוצה ממני, ועוד.

Shutterstock

שתפו: