רוסיה מפתחת נשק אנטי-לווייני מדאיג, סין מתמקדת בטכנולוגיה היכולה לסנוור נכסים מערביים באמצעות "אנרגיה ממוקדת", וארה"ב מחזקת את "חיל החלל" שלה כדי להשיב מלחמה. המרוץ לחלל צובר תאוצה, ואיתו הסכנות שהוא מביא
יובל גומא | 7 במרץ 2024 | גיאו-פוליטיקה | 14 דק׳
החלל: זירת המלחמה הבאה?
בחודש שעבר עצרה ארה"ב את נשימתה ליום אחד, כאשר יו"ר ועדת המודיעין של בית הנבחרים, הרפובליקני מייק טרנר, ביקש שהממשל האמריקני יסיר בהקדם האפשרי את הסיווג הביטחוני ממידע מודיעיני המצביע על "איום חמור לביטחון הלאומי של ארה"ב".
הבית הלבן, שלא יכול היה להשתיק את הפרשה, חשף באמצע פברואר כי רוסיה מפתחת יכולת צבאית אנטי-לוויינית חדשה, העלולה לאיים ישירות על התשתית האזרחית והצבאית הקריטית ביותר בארה"ב. "אף על פי שאני מוגבל לגבי מה שאני יכול לשתף בנוגע לאופי הספציפי של האיום, אני יכול לאשר שזה קשור ליכולת אנטי-לוויינית שרוסיה מפתחת", אמר דובר המועצה לביטחון לאומי, ג'ון קירבי, בתדרוך לכתבים. "אנו יודעים באופן כללי על החתירה הרוסית ליכולת מסוג זה כבר מזה חודשים רבים, אם לא כמה שנים. אבל רק בשבועות האחרונים הצליחה קהילת המודיעין להעריך בתחושת ביטחון גבוהה יותר, בדיוק איך רוסיה מנסה להשיג אותה".
קירבי לא פירט מהו בדיוק אותו נשק נגד לוויינים, ולכן כמה כלי תקשורת אמריקנים שיערו כי מדובר בנשק גרעיני נגד לוויינים (ASAT) שרוסיה מפתחת. "מבחינה תיאורטית, מדובר בפיצוץ ראשי קרב גרעיניים בחלל, דבר העלול ליצור פעימה אלקטרומגנטית (Electromagnetic Pulse) שתפגע בפעילות של לוויינים", אומר ניר הייט, חוקר בכיר למדיניות חלל ואסטרטגיה בסדנת יובל נאמן למדע טכנולוגיה וביטחון באוניברסיטת תל אביב, האחראי על פרויקט החלל של הסדנה.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו