כניסה
הרשמה לניוזלטר

חוקר העתידים פרופ' דוד פסיג מנסה לשרטט את קוויה של תודעה אנושית חדשה, המשתנה לצד מהפכות טכנולוגיות ומדעיות

נדב רט | 7 בינואר 2025 | תרבות ואמנות | 3 דק׳

פרופ' פסיג והמרדף אחר תודעה חדשה

המשימה שלקח על עצמו פרופ' דוד פסיג בספר "האני העתידי" היא לא פחות ממאתגרת. פסיג, חוקר עתידים ומומחה במגמות טכנולוגיות, חברתיות וחינוכיות, מנסה לפצח את אחת התופעות המסתוריות והמורכבות ביותר של האנושות – התודעה. בספרו, הוא מציע תפיסה אופטימית הנשענת על מתודולוגיות מחקר חדשניות, במטרה להאיר את הקשר שבין עתידנו הטכנולוגי והחברתי לבין התפתחות הקוגניציה האנושית.

לשם כך הוא נדרש להקדמה ארוכה מאוד הכוללת הסתכלות היסטורית, דתית, פילוסופית, וגם הסתכלות מנקודת מבט של מדעי ההתנהגות, הפסיכיאטריה, הנוירוביולוגיה, הכימיה, הביולוגיה הקוונטית ועוד. כל אחד מהתחומים מסייע להבנת התזה בהמשך אך ישנה תחושה כי על אף היריעה הארוכה, ההקדמה אינה מצליחה לרדת לעומקם של הדברים במידה מספקת.

התזה המרכזית של הספר גורסת כי התודעה האנושית היא תופעה דינמית, המתפתחת לאורך ההיסטוריה, במקביל להתפתחות הטכנולוגית. פסיג מתאר את המעבר מתודעה פרהיסטורית, שהתמקדה בהישרדות מיידית, לתודעה מודרנית שמאפייניה כוללים הפשטה, דמיון ופיתוח שפה. הספר מדגיש את התפקיד המרכזי של התודעה בעיצוב התרבות, המדע והטכנולוגיה, ומציע כי ההתפתחות העתידית שלה תהיה מושפעת מההתקדמות הטכנולוגית והמדעית.

דוד פסיג, "האני העתידי", הוצאת ידיעות ספרים, ספטמבר 2024

דוד פסיג, "האני העתידי", הוצאת ידיעות ספרים, ספטמבר 2024

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
שתפו: