כניסה
הרשמה לניוזלטר

השיטות לשרידות של צעיר יהודי אמיץ בזמן השואה יכולים ללמד את כולנו איך לחיות

דסטין בס | 10 באוקטובר 2024 | תרבות ואמנות | 3 דק׳

אין זה מספיק רק לשרוד, ואין זה מספיק רק לחיות

העימות בין טוב לרע הוא בלתי נמנע כמו הזריחה והשקיעה. אך באיזו מידה יתנהל העימות הזה? מי יהיה בצד הטוב ומי בצד הרע? מבין אלו שילכדו בעימות, מי ישרוד? מבין השורדים, מי יספר את סיפורו לדור הבא? ומבין הדור הבא, מי יקשיב?

העיתונאי ארתור ג'יי. מגידה כתב סיפור שסיפר לו ניצול יהודי מאחד העימותים הגדולים ביותר שהאנושות ידעה – מלחמת העולם השנייה. הסיפור לא נועד להזהיר אנשים ליישב את חילוקי הדעות ביניהם ולמנוע עימות לפני שהוא מתרחש. הוא עוסק בהישרדות לאחר שכבר מאוחר מדי.

סיומה שנהאוס (Cioma Schönhaus) היה בן 11 בלבד כשאדולף היטלר עלה לשלטון בגרמניה. הוריו נמלטו מרוסיה המהפכנית ועברו לפלשתינה, אך בעיות הבריאות של הילד הובילו את המשפחה להגר לברלין. בפרקים הראשונים בספר אנו רואים את התהליך האיטי והשיטתי שהפך לבסוף לרשע מוחלט – השואה. שנהאוס, שהתבגר ואף הספיק ללמוד בבית ספר לאמנות, ניסה לשכנע את הוריו לברוח, אך ללא הצלחה. כפי שמגידה כותב, זה הצריך "להאמין לבלתי ייאמן" – משימה לא פשוטה בזמן אמת.

Arthur J. Magida, "Two Wheels to Freedom", September 2024

Arthur J. Magida, "Two Wheels to Freedom", September 2024

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
פנחס גולדשמידט, "זיכרונות ממוסקבה", הוצאת ידיעות ספרים, ינואר 2026
המאבק השקט על תחיית יהדות רוסיה

חיים אבייב

אופיר טושה גפלה, "במחילה מכבודה של אשת המערות", הוצאת כתר, מאי 2025
המרד השקט של האיש שרצה רק לקרוא

מאיה מזרחי

אילעאי עופרן, "קול דמי אחיך", ידיעות ספרים, אוקטובר 2025
בין אחים לאויבים: אזהרה מהעבר ושאלות להווה

דינה גורדון

שרית אופק, "למות", התחנה, מרץ 2026
ברגע שאין עוד מה להציל

דינה גורדון

ירום הלוי, "הזיכוי - המסע אל החופש של רומן זדורוב", הוצאת עם עובד, ינואר 2026
כמו אצל קפקא, רק במציאות הישראלית 

גלית דהן קרליבך

אלן קאר וג'ון דייסי, "הדרך הקלה לשינה טובה יותר", תרגום דפנה לוי, הוצאת בבל, מרץ 2025
הטעות הגדולה של הסובלים מנדודי שינה

דינה גורדון

שתפו: