כניסה
הרשמה לניוזלטר

מסמך תיעודי משולב בכתיבה ספרותית עוצמתית לוכד במבט לאחור את "הלך הרוח" של ארבעה דורות של סובייטים ברוסיה

גלית דהן קרליבך | 8 בנובמבר 2023 | תרבות ואמנות | 3 דק׳

מהיכן מגיעה נוסטלגיה למשטר טוטליטרי?

אי אפשר להישאר אדישים כלפי הספר "זמן מיד שנייה" של כלת פרס נובל לספרות סבטלנה אלכסייביץ'. הקריאה בו מזכירה את כתיבתה המדויקת והאסוציאטיבית כאחד של האנה קראל, בספרה "להקדים את אלוהים" – עליו כתבתי לפני חודשים מספר. אז, תיארתי את הסגנון המיוחד של הסופרת כמזיגה של כתיבה עיתונאית וכתיבה ספרותית המייצרת מסמך תיעודי מרשים. בספרה של אלכסייביץ' המבט משתכלל והעוצמה מוכפלת.

גם כאן מדובר בפסיעה בין שטחי הפרוזה לשדות העיתונות – על בסיס ראיונות שקיימה המחברת עם משתתפים בני כל הגילים שדיברו על חוויותיהם באופן חופשי. מחומרי הגלם יצרה אלכסייביץ' מין ריאיון ארוך מאוד שאותו היא מדי פעם עוצרת וממסגרת.

ספציפית, הספר עוסק במעבר מקומוניזם לקפיטליזם בבריה"מ, אבל באופן כללי – מדובר בעדות מטלטלת ובלתי נתפסת של חיים תחת שלטון כוחני ועל ההתנגדות אליו או ההישאבות לתוכו. "למה לא גינינו את סטלין. אני אענה לך", כותבת המחברת בשם אחד מהמרואיינים. "כדי לגנות את סטלין, צריך להוקיע את המשפחה שלך, את החברים. את האנשים הקרובים ביותר. [...] מי שלא נכלא חי בחשש תמידי מפני מעצר. ולא מדובר בחודש או חודשיים אלא בהמתנה של שנים – שנים! ואם לא נעצרת, נשאלת השאלה: למה כולם יושבים ואני לא? מה אני עושה לא נכון?"

סבטלנה אלכסייביץ, "זמן מיד שנייה", מרוסית: פולינה ברוקמן, ספרית פועלים, ספטמבר 2023

סבטלנה אלכסייביץ, "זמן מיד שנייה", מרוסית: פולינה ברוקמן, ספרית פועלים, ספטמבר 2023

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
פנחס גולדשמידט, "זיכרונות ממוסקבה", הוצאת ידיעות ספרים, ינואר 2026
המאבק השקט על תחיית יהדות רוסיה

חיים אבייב

אופיר טושה גפלה, "במחילה מכבודה של אשת המערות", הוצאת כתר, מאי 2025
המרד השקט של האיש שרצה רק לקרוא

מאיה מזרחי

שרית אופק, "למות", התחנה, מרץ 2026
ברגע שאין עוד מה להציל

דינה גורדון

אילעאי עופרן, "קול דמי אחיך", ידיעות ספרים, אוקטובר 2025
בין אחים לאויבים: אזהרה מהעבר ושאלות להווה

דינה גורדון

ירום הלוי, "הזיכוי - המסע אל החופש של רומן זדורוב", הוצאת עם עובד, ינואר 2026
כמו אצל קפקא, רק במציאות הישראלית 

גלית דהן קרליבך

אלן קאר וג'ון דייסי, "הדרך הקלה לשינה טובה יותר", תרגום דפנה לוי, הוצאת בבל, מרץ 2025
הטעות הגדולה של הסובלים מנדודי שינה

דינה גורדון

שתפו: