כניסה
הרשמה לניוזלטר

כיצד החלה אמריקה התאגידית לעבוד בשירות ה"ווקיזם"?

עידן לוי | 10 בנובמבר 2021 | תרבות ואמנות | 3 דק׳

הקומפלקס התאגידי מכה שורשים

ויווק ראמסוומי הוא אמריקני-הודי בוגר הרווארד ויֵיל, בעל עבר בבנק ההשקעות גולדמן סאקס, ומנכ"ל מצליח של חברת ביוטק. ניסיונו כמנכ"ל בעולם התאגידי חשף אותו לתהליך עלייתו של מה שהוא מכנה "הקומפלקס התאגידי הפרוגרסיבי" (The Woke Industrial Complex) – יצור כלאיים קפיטליסטי חדש שבו תאגידים דורסניים מאמצים אג'נדות אולטרה ליברליות ופרוגרסיביות במטרה לצבור חסינות פוליטית ולקדם את עסקיהם בשווקים גלובליים, על חשבון החברה הדמוקרטית ואינטרסים אנטי-מערביים.

ראמסוומי ערק משורות חוג הסילון אליו השתייך, וכתב נגד התופעה שעל פי הניתוח שלו מהווה איום חדש על יסודות החברה הדמוקרטית. בעבר, מאבקים חברתיים ופוליטיים הוכרעו בקלפי תחת העיקרון של איש אחד קול אחד. אך תחת מודל הכלאיים החדש – הפכו התאגידים לזרוע ביצועית לאכיפת סדר יום חברתי רדיקלי עוקף קלפי, בשירות אג'נדת הווקיזם: אידאולוגיה המקדשת מאבקים חברתיים אובססיביים סביב גזע, מגדר, מין וחרדה אקלימית. בתמורה – התאגידים זוכים להגנה פוליטית מפני השמאל האנטי קפיטליסטי, והלבנה של חטאיהם המוסריים.

ראמסוומי מזהה את המשבר הפיננסי הגדול של 2008 כאירוע מכונן שהוביל לתופעת ה"התעוררות התאגידית". תנועת המחאה Occupy Wallstreet צברה פופולריות ודרשה לפעול נגד הכרוני-קפיטליזם. בנקודה זו נולדה הברית התאגידית-פרוגרסיבית. חבורת בנקאים זקנים נכנסו למיטה עם חבורת אקטיביסטים צעירים והולידו את ה-Woke Capitalism.

Vivek Ramaswamy, "Woke, Inc.: Inside Corporate America's Social Justice Scam", August 2021

Vivek Ramaswamy, "Woke, Inc.: Inside Corporate America's Social Justice Scam", August 2021

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אריאל שנבל, "יום השישי", כנרת-זמורה, מארס 2026
המחיר הכבד של תיקון העבר 

נדב רט

שמואל רוזנר, "בעניין החרדים...", התחנה, מארס 2026
בין הסתגרות להשתלבות: האתגר החרדי והעתיד הישראלי

נדב רט

הלגרד האוג, "אול רייט גוד נייט", מגרמנית: טלי קונס, הוצאת ספריית רות, ינואר 2026
החיים בצל היעלמות

גלית דהן קרליבך

גיא פרל, רן ברקאי, "מדוע לא היו להן פנים", הוצאת אדרא, נובמבר 2025
מערת האדם הקדמון – חלון אל התודעה?

דינה גורדון

פנחס גולדשמידט, "זיכרונות ממוסקבה", הוצאת ידיעות ספרים, ינואר 2026
המאבק השקט על תחיית יהדות רוסיה

חיים אבייב

אופיר טושה גפלה, "במחילה מכבודה של אשת המערות", הוצאת כתר, מאי 2025
המרד השקט של האיש שרצה רק לקרוא

מאיה מזרחי

שתפו: