כניסה
הרשמה לניוזלטר

אוליבר ברקמן מוביל אותנו למסע בן 28 יום של פרידה מהאשליה שנצליח להספיק הכול – ומציע קיום מדויק, רגוע ואנושי יותר

נדב רט | 9 ביוני 2025 | תרבות ואמנות | 3 דק׳

טוב מספיק הוא הטוב ביותר

בעולם שבו הפרודוקטיביות הפכה כמעט לדת, והמרדף אחר שלמות מוביל לשחיקה נפשית, מציע ספרו של העיתונאי והסופר הבריטי אוליבר ברקמן נקודת מבט מרעננת – ואולי אף מהפכנית. למרות מראהו הפשוט כספר לעזרה עצמית יום-יומי, יש בו חתירה תחת אידאל השלמות ומציע תחתיו פילוסופיה של אי-פרפקציוניזם – כזו העשויה לשנות מן היסוד את יחסנו לחיים ולעצמנו.

הספר בנוי כמסע בן 28 ימים – פרק קצר לכל יום במשך חודש – וכולל קטעי לימוד שבועיים, שכל אחד מהם נע על ציר שבין הרפיה לפעולה. השבוע הראשון עוסק בהכרה בסופיות החיים, ובהשלמה עם כך שלעולם לא נספיק לעשות הכול. במקום לנסות "לנצח את הזמן", מציע ברקמן להרפות מאשליית השליטה. השבוע השני, "פשוט לעשות", מתמקד בפעולה בתוך גבולות האפשר. השבוע השלישי חוזר למוטיב ההרפיה, הפעם מהמחויבות לפרפקציוניזם. השבוע הרביעי, "להתייצב למשימה", קורא לנטוש את הפנטזיה לעתיד מושלם לטובת עשייה בהווה.

בבסיס פילוסופיית ה"אי-פרפקציוניזם" של ברקמן עומדת ההכרה במוגבלות האנושית. הוא טוען שהפרפקציוניזם נשען על הנחת יסוד שגויה: שאנחנו מסוגלים להיות מושלמים. כפי שאדם אינו מסוגל להגיע לגובה של שלושה מטרים רק באמצעות כוח רצון, כך גם היכולות הקוגניטיביות, הרגשיות והיצירתיות שלנו מוגבלות מטבען. ההתכחשות למגבלה זו יוצרת מעגל מתסכל של ציפיות מופרזות, כישלון בלתי נמנע ונפילה מורלית.

אוליבר ברקמן, "28 יום לעצמך", הוצאת תכלת, 2025

אוליבר ברקמן, "28 יום לעצמך", הוצאת תכלת, 2025

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אורין גנץ, "לעוף עם כנפיים שבורות", הוצאת אוריון, אוקטובר 2025
מנטרות מתוך האבל: ספרה של אם ששבה להאמין בחיים

דינה גורדון

דוד מנחם, "שלום במרומיו", הוצאת ידיעות ספרים, 2025
הזקנה, הרב והלולב

נדב רט

אריק ויינר, "סוקרטס אקספרס", מאנגלית: עפר קובר, ספטמבר 2025
להחזיר את הפילוסופיה לרחוב

גלית דהן קרליבך

קתי מילקמן, "איך להשתנות", הוצאת מטר, מרץ 2025
הכישלון איננו באופי – הוא בשיטה

חיים אבייב

ג’ונתן היידט, "דור בחרדה", ידיעות ספרים, יולי 2025
הילדות שנגנבה: מדוע הילדים שלנו חרדים יותר מאי פעם?

נדב רט

דייוויד ברוקס, "ההר השני", תרגום מאנגלית: מרים שפס, הוצאת אור עם, ספטמבר 2025
שני ההרים של דיוויד ברוקס

דינה גורדון

שתפו: