מסיפור בריחתו מלבנון ועד למתקפה נוקבת על תרבות ה"פרוגרס" – ספרו של פרופ' סעד יוצא לקרב נגד תפיסות מנותקות מהמציאות
נדב רט | 7 בנובמבר 2024 | תרבות ואמנות | 3 דק׳
"תסמונת היען הטפילית" של פרופ' גד סעד
הסיפור האישי של פרופ' גד סעד נשזר לכל אורך ספרו ומהווה מרכיב משמעותי באמונותיו ובמסריו. סעד, שנולד בלבנון ב-1964, חווה על בשרו את קשיי החיים כמיעוט יהודי במדינה מוסלמית ונאלץ לברוח ממנה בנסיבות מטלטלות, שסימנו את מסלול חייו ואת זהותו. בתחילת הספר מובא סיפורו האישי כמעין "כרטיס ביקור" המעניק לו זכות דיבור בעולם האקדמיה המערבי: מהגר כהה עור, יליד מדינה מוסלמית. ועם זאת, גם בסביבה זו נתקל סעד בחרמות ואיומים, נושאים המהווים חלק מהותי בעבודתו הציבורית ובמרכז הספר הנוכחי.
סעד הוא פרופ' בכיר למדעי השיווק באוניברסיטת קונקורדיה בקנדה, וחוקר מוביל בתחום הפסיכולוגיה האבולוציונית. הספר "פרזיטים" אינו עוסק בהצגת תחומי המחקר שלו, אך כן משתמש בעקרונות החשיבה האקדמית הישרה, השכלתנית, העובדתית, כדי לרסק עקרונות פרוגרסיביים שמקלקלים לדעתו את ההיגיון הבריא – באוניברסיטה ובמרחב הציבורי. את ביקורתו הוא מגיש בצורה מושחזת ביותר, ללא רחם, ולפעמים גם בפרובוקטיביות, אך תמיד בהוגנות ונקיות אקדמית הנצמדת לעובדות.
פרקיו הראשונים של הספר מתארים את שיטת העבודה של הפרוגרס העולמי בכללותו – על עליית הרגש הסובייקטיבי על חשבון האמת האובייקטיבית והחשיבה בכלל, על הנטייה לתת לרגשות פגועים לקבוע את הנכון, המותר והרצוי בקמפוסים במדינות המערב, על עלייתן של תנועות אנטי-מדעיות וא-ליברליות, ועל מדרג המסכנות שהופך להיות הבסיס ל"למלחמת הצדק" של הלוחם המתחיל. כל אלו נושאים חשובים שנדונו רבות גם בספרים ובמאמרים אחרים.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו