כניסה
הרשמה לניוזלטר

כיצד אי התמודדות עם הרוע מביאה את הקץ על הטוב

גלית דהן קרליבך | 7 בדצמבר 2023 | תרבות ואמנות | 3 דק׳

קלות הדעת שהובילה לכיבוש הנאצי

סופה של עלילת הספר "לפייס את היטלר" ידועה לקורא, ובכל זאת הוא נקרא כספר מתח. העלילה מתעדת מפגש בין התחושות בזמן אמת בבריטניה ובצרפת שלאחר מלחמת העולם הראשונה, של "לא עוד מלחמה", לבין המחשבות של אחרי מלחמה – ש"אפשר היה אחרת".

ההיסטוריון טים בוברי מתאר את עצימת העיניים, שלא לומר העיוורון של בריטניה ושל מדינות אחרות, לגבי הנאצים וכוונותיהם – בתור מה שסלל בפניהם את הדרך ופרש עליה שטיח אדום היישר לעבר מלחמת העולם השנייה.

עשרים ואחת שנים קודם לכן מתו יותר מ-16.5 מיליון בני אדם במלחמת העולם הראשונה. כפי שמצוין בהקדמה, לא היה אדם שלא נפגע במלחמה הזו בין שזה הוא עצמו ובין שקרוביו. האובדן העצום גרם לשבועת "לעולם לא עוד!" שנשבעו בבריטניה, ואשר הופרה עוד בחיי הנשבעים. אין-ספור ספרים התפרסמו על אודות מלחמת העולם השנייה אבל מטרת הספר הזה ייחודית ומתבטאת כבר בשמו. בוברי מתעקש לרדת לפרטי פרטים, לעתים באופן מתיש וטרחני, כדי להציג את השחקנים הראשיים במערכה שסירבו להישיר מבט אל המציאות. אף שאובייקטיביות היא מושג חמקמק כאשר מדובר בכתיבה של ספר היסטורי, בוברי חולש על העלילה ומסביר את המניעים של כל המשתתפים באובייקטיביות יחסית, ומצליח להישאר לא דידקטי בצורה כזו שהקורא שואל את עצמו "מה אני הייתי עושה וכיצד אני הייתי פועל באקלים ששרר אז".

טים בוברי, "לפייס את היטלר", מאנגלית: כרמית גיא, הוצאת עם עובד, מארס 2023

טים בוברי, "לפייס את היטלר", מאנגלית: כרמית גיא, הוצאת עם עובד, מארס 2023

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
סימון וייל, "חיבוקו הקר של הכוח", מצרפתית: דניאל רוזנברג ושירן בק, הוצאת בלימה, 2025
להבין את מנגנון הכוח

גלית דהן קרליבך

ויקטור פרנקל "הזעקה הלא נשמעת למשמעות", תרגום: יעל ינאי, כנרת זמורה דביר, מרץ 2026
לא לממש את עצמך, לשכוח את עצמך

דינה גורדון

יצחק זמיר, "פרשת האוטובוס בקו 300"
כשביטחון המדינה הפך לאליבי

חיים אבייב

אריאל שנבל, "יום השישי", כנרת-זמורה, מארס 2026
המחיר הכבד של תיקון העבר 

נדב רט

שמואל רוזנר, "בעניין החרדים...", התחנה, מארס 2026
בין הסתגרות להשתלבות: האתגר החרדי והעתיד הישראלי

נדב רט

הלגרד האוג, "אול רייט גוד נייט", מגרמנית: טלי קונס, הוצאת ספריית רות, ינואר 2026
החיים בצל היעלמות

גלית דהן קרליבך

שתפו: