מחקרים מהשנים האחרונות מובילים ל"חישוב" מחדש של המונח "חכם בשמש". הנתונים מפתיעים: חשיפה לשמש מפחיתה את הסיכויים לחלות בסוגי סרטן שונים, משפרת את מערכת הלב וכלי הדם, ויכולה אף למנוע דמנציה ושבץ מוחי
רקפת תבור | 9 באוגוסט 2022 | מדע וטכנולוגיה | 15 דק׳
האם השמש באמת מסוכנת לעור שלנו, ומה לגבי קרם הגנה?
ויכוח גדול התעורר במאי השנה בקרב אימהות בקבוצת פייסבוק ישראלית מוכרת: לאחר שאחת האימהות ביקשה ייעוץ לגבי סוג קרם הגנה מהשמש שיהיה יעיל וטוב לילדיה, אימהות רבות קמו וטענו כי אין להשתמש בתכשירי הגנה כלל, מחשש שיש בהם כימיקלים ומרכיבים המזיקים לבריאות ונספגים בעור.
מנגד, היו אימהות שהתקוממו על הקלות בה הורים מוותרים על מריחת ילדיהם בתכשירי הגנה. החשש – הילדים אולי יפתחו סוגים שונים של סרטן עור, בעיקר מלנומה, ממנו מזהירים לעתים קרובות כל כך. אחת האימהות אף כתבה כי הורים המוותרים על תכשירי הגנה מהשמש הם "אנשים הרוצים לחזור לחושך של ימי הביניים ומתנגדים לכל קִדמה". בתגובה לכך נטען כי לא רק שאין צורך לפחד מהשמש, אלא שהיא גם בריאה לנו וכדאי לחשוף את ילדינו אליה – אך באופן מבוקר. היו גם נשים שהבדילו בין שימוש בקרם מול שימוש בתרסיס בטענה שהשימוש בקרמים טוב יותר.
איזו מבין הטענות נכונה? צללתי למחקרים האחרונים בתחום וגם שוחחתי עם פרופ' דיוויד הואל מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת דרום קרולינה, כדי לקבל תשובות לכל השאלות. פרופ' הואל עבד במשך 20 שנה כחוקר בכיר במכונים הלאומיים לבריאות של ארה"ב (NIH) וניהל מספר תחומי מחקר. מאז 2016 הוא חוקר את קרינת השמש מנקודת מבט אפידמיולוגית (השפעתה על היווצרות מחלות).
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו