כניסה
הרשמה לניוזלטר

מדוע האמונה בגלגול נשמות עשויה להיות מועילה

ד"ר משה רט | 9 בינואר 2023 | מחשבות | 3 דק׳

חיים (לא) רק פעם אחת

"חיים רק פעם אחת", זאת אִמרה השגורה בפי רבים. אולם האם זו אמת? מתברר שישנן סיבות רבות לחשוב אחרת. האמונה בגלגול נשמות היא עתיקת יומין, ונפוצה בתרבויות ובדתות רבות בעולם. לפי אמונה זו, נשמותיהם של נפטרים עשויות להיוולד מחדש בגוף אחר, ולחיות כך חיים חדשים, המעניקים להן הזדמנות לתקן את שגיאות העבר ולשפר את מצבן הרוחני. אמונה זו אינה מופיעה בתנ"ך או בספרות חז"ל, ואילו בימי הביניים היא הייתה שנויה במחלוקת בקרב חכמי ישראל. בעקבות התפשטות קבלת האר"י, בה תופסים גלגולי נשמות מקום מרכזי, נעשתה אמונה זו רווחת בעם ישראל, אם כי מדי פעם קמו לה מתנגדים. אולם מעבר למחקר ההיסטורי על מקורותיה וגלגוליה של אותה אמונה, השאלה המעניינת יותר היא – האם היא נכונה? האם יש ראיות לכך שהנפש האנושית נשארת לאחר המוות ועשויה להיוולד מחדש?

כמו התחום של חוויות סף מוות, גם תחום גלגול הנשמות נחקר בעשורים האחרונים על ידי כמה חוקרים מקצועיים ובראשם פרופ' איאן סטיבנסון (2007-1918). סטיבנסון חקר במשך 40 שנה מאות ילדים שטענו שיש להם זיכרונות מחיים קודמים. הוא נסע ברחבי העולם, ראיין את אותם ילדים, תיעד את דבריהם בקפידה, וניסה למצוא להם אישוש מהמציאות. במקרים רבים אכן מסרו אותם ילדים מידע מאומת, אותו לא יכלו לדעת אילולא היה קשור לחייהם ולמותם של האנשים אותם זכרו מהגלגול הקודם שלהם. בחלק מהמקרים אף הופיעו עליהם סימני לידה הקשורים לאותם אנשים.

הפילוסוף פרופ' רוברט פ. אלמדר מאוניברסיטת ג'ורג'יה, שבחן את ממצאיו של סטיבנסון, קבע שלאור הנתונים הללו יהיה זה בלתי רציונלי שלא להאמין בגלגול נשמות. חוקרים אחרים המשיכו לעסוק בתחום, בהם פסיכיאטר הילדים ג'ים טאקר, שהגיע למסקנות דומות. למעשה, גם פה בארץ נפוצים סיפורים מעין אלה, בעיקר בקרב העדה הדרוזית – שהאמונה בגלגול נשמות תופסת אצלם מקום מרכזי. כמה מהם התפרסמו בתקשורת, כולל במגזין זה, וזכו לעניין רב.

אילוסטרציה: מגזין אפוק

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
כוחות צה"ל ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל
האם ישראל בדרך לממשל צבאי זמני ברצועת עזה? | פרשנות

יוני בן מנחם

מוג'תבא ח'מינאי, בנו של עלי ח'מינאי, 1 במאי 2017
מוג'תבא ח'מינאי, "היורש המיועד" של המנהיג העליון של איראן, קיצוני יותר ממנו | פרשנות

יוני בן מנחם

השליח האמריקני עמוס הוכשטיין בביקורו בביירות, 14 באוגוסט 2024
המזרח התיכון עוקב אחר ביקורו של הוכשטיין בלבנון | פרשנות

יוני בן מנחם

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן, 16 בספטמבר 2024
איראן רוצה הסכם גרעין חדש שיאפשר להסיר מעליה את הסנקציות | פרשנות

יוני בן מנחם

הפגנה של הכורדים בסוריה על רקע תקיפות טורקיה באזור, 25 בדצמבר 2024
האם לכורדים יש סיבה להיות אופטימיים מבחירתו של טראמפ לנשיא? | פרשנות

דורון פסקין

נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ, 23 באוקטובר 2024
המדיניות הצפויה של טראמפ במזרח התיכון | פרשנות

יוני בן מנחם

שתפו: