עיקרון היסוד שמכווין את הכלכלה שבה אנו חיים הוא עיקרון השאת הרווח: תכלית החברה המסחרית היא…
המהפכה הקופרניקאית של התאגיד
עיקרון היסוד שמכווין את הכלכלה שבה אנו חיים הוא עיקרון השאת הרווח: תכלית החברה המסחרית היא להפיק רווחים עבור בעלי מניותיה. הצלחה של מנכ״ל נמדדת בקלות, בדיוק באמצעות הפרמטר הזה: אם הוא הגדיל את השורה התחתונה, סימן שהוא מנהל נפלא. הבעייתיות מתחילה כאשר אותו מנכ״ל – במרדפו אחר גביע המזומנים הקדוש – מקדם מוצר המזיק לבריאות הצרכנים; גורם להם לסוג כזה או אחר של התמכרות; מעסיק עובדים בתנאי סדנאות יזע; אינו משלם במועד לספקים; פוגע במרקם של הקהילה; מעודד התעללות בבעלי חיים, וכן הלאה.
קל לנו להדחיק את הבעייתיות הזו ביום-יום ולאפסן אותה במקום צדדי בתת-מודע. וגם כאשר השאלות המוסריות סביב מקומם של התאגידים בעולם בכל זאת צצות – אנו מעדיפים את התשובה הקלה: ״שטויות, מדובר בעיקרון יסוד של הכלכלה הקפיטליסטית. זה לא אנחנו שקבענו את הכלל – זוהי תורתו של אדם סמית, אלו הניאו-ליברלים, אנחנו רק ממשיכים את דרכם ופועלים כמצוותם״.
המחשבה על עולם הנשלט על ידי תאגידים שהתכלית המרכזית שלהם היא השאת רווח עבור קבוצה מצומצמת של בעלי מניות נשמעת מדכאת. זו אולי אחת הסיבות לצמיחתה בשנים האחרונות של תעשייה חדשה: השקעות אימפקט. תעשייה שמחויבת למה שאנו מכנים שורת רווח כפולה – בה נכללת גם המחויבות לקידום תועלת חברתית כלשהי.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו