כניסה
הרשמה לניוזלטר

בכירים בירושלים מציינים כי ההתעקשות האיראנית על "הזכות להעשיר" מול הדרישה האמריקנית ל"אפס העשרה" מצמצמת משמעותית את מרחב הפשרה בשיחות. ראש הממשלה צפוי להזהיר את נשיא ארה"ב ממשיכת זמן איראנית

יוני בן מנחם | 9 בפברואר 2026 | חדשות | 3 דק׳

המלכוד במשא ומתן והלחץ האמריקני – האם השיחות מול איראן ייקלעו למבוי סתום?

גורמים מדיניים בכירים בירושלים מעריכים כי בוושינגטון גוברת ההבנה שהסיכוי לפריצת דרך במשא ומתן עם איראן נמוך, בשל פערים אסטרטגיים עמוקים בין הצדדים. ארה"ב דורשת מדיניות של "אפס העשרה" כדי למנוע מאיראן יכולת לייצר נשק גרעיני, בעוד שטהראן רואה בהעשרת אורניום זכות ריבונית וסמל לעצמאות לאומית. הפער בין דרישת "האפס" לבין תפיסת ה"זכות" מצמצם משמעותית את מרחב הפשרה.

לדברי אותם גורמים, האמריקנים חוששים כי ללא התקדמות ממשית בסוגיית העשרת האורניום ובמנגנוני הפיקוח על פרויקט הגרעין, יהפכו השיחות לעוד סבב מתמשך וחסר תוצאות – כזה שישרת בעיקר את האסטרטגיה האיראנית של משיכת זמן. להערכתם, ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי להזהיר את הנשיא טראמפ בפגישתם ביום רביעי כי איראן מנצלת את המשא ומתן כדי למסמס אפשרות של תקיפה צבאית אמריקנית. הוא גם צפוי לבקש להגביל בזמן את השיחות ולהבהיר כי כל פשרה אמריקנית בסוגיית הגרעין, או ויתור על נושא הטילים הבליסטיים, תאפשר לאיראן להשתקם צבאית ולשוב ולהוות איום על המזרח התיכון כולו.

פרשנים בכלי תקשורת בעולם הערבי טוענים כי גם אם המשלחת האיראנית תגלה גמישות מסוימת, ההכרעה הסופית נתונה בידי המנהיג העליון עלי ח'מינאי ומוקדי הכוח במשטר – עובדה שמאטה את קצב הדיפלומטיה ועלולה לטרפד הסכמות. בממשל טראמפ מודעים היטב לטקטיקת "משיכת הזמן" האיראנית, שנועדה להביא להקלה בסנקציות ולהפחתת הלחץ הכלכלי והצבאי, מבלי לבצע ויתורים מהותיים.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ והשליח למזרח התיכון סטיב ויטקוף, 6 במאי 2025

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, והשליח למזרח התיכון סטיב ויטקוף, 6 במאי 2025 | צילום: Anna Moneymaker/Getty

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
כוחות צה"ל פועלים באזור הגבול
מחבל בכיר בארגון הטרור הג'מאעה האסלאמית נעצר במבצע לילי בדרום לבנון

צוות מגזין אפוק

נשיא סומליה, חסן שייח' מחמוד, 29 במאי 2023
נשיא סומליה: "לא נאפשר הקמה של בסיס ישראלי בסומלילנד; ניאבק בהתאם ליכולתנו"

דורון פסקין

חיילים איראנים במצעד בטהראן, 17 באפריל 2024
מאמר שפורסם באיראן קורא לאחד את הצבא עם משמרות המהפכה – מדוע?

דורון פסקין

שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, 7 בפברואר 2026
שר החוץ האיראני: "איננו מוכנים לוותר על זכות ההעשרה גם במחיר מלחמה"

דורון פסקין

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ונשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, 29 בספטמבר 2025
פגישת נתניהו-טראמפ – מה על הפרק?

יוני בן מנחם

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, וראש הממשלה, בנימין נתניהו, 7 באפריל 2025
נתניהו וטראמפ צפויים להיפגש השבוע בוושינגטון

אורן שלום

שתפו: