כניסה
הרשמה לניוזלטר

בחודשיים וחצי האחרונים של כהונת ממשל אמריקני, הנשיא נוטה לעתים להאיץ מהלכים מהירים ודרמטיים, הנעים בין טיפוח המורשת הנשיאותית לבין צעדים מדיניים שנויים במחלוקת

איל לוינטר | 6 בנובמבר 2024 | חדשות | 2 דק׳

"תקופת הברווז הצולע" – מה יעשה ממשל ביידן בחודשיים וחצי האחרונים לכהונתו, וממה ישראל צריכה לחשוש

במהלך החודשיים וחצי האחרונים לכהונתו של נשיא ארה"ב, לפני שהנשיא הנבחר מושבע, מתחיל פרק זמן המכונה "תקופת הברווז הצולע" (lame-duck period). בתקופה זו, הנשיא היוצא עשוי לנצל את הזמן שנותר לו כדי לקדם יוזמות מדיניות, לחזק את מורשתו, או לנקוט צעדים שאולי היו שנויים במחלוקת פוליטית אם היו נעשים קודם לכן.

תיאורטית, הנשיא יכול לנסות להשלים בתקופה זו יוזמות מדיניות, כפי שעשה למשל הנשיא ג'ורג' וו בוש כאשר חתם בנובמבר 2008 על הסכם עם ממשלת עיראק שמיסד את מערכת היחסים איתה בתחומים כלכליים וביטחוניים, וקבע את לוח הזמנים לנסיגת הכוחות האמריקניים מהמדינה, או כפי שעשה הנשיא ברק אובמה, כאשר הורה בדצמבר 2016 על הטלת סנקציות על רוסיה וגירוש 35 דיפלומטים רוסים מארה"ב, בעקבות האשמות על התערבות רוסיה בבחירות לנשיאות.

הנשיא גם יכול להשתמש בצווים כדי לעקוף את הקונגרס וליישם מדיניות במהירות, או לקדם צעדים מסוימים בתחום היחסים הבין-לאומיים, כגון חתימה על הסכמים או נקיטת עמדות בסוגיות גלובליות. בדצמבר 2020, רגע לפני חילופי השלטון, ממשל טראמפ הכיר בריבונות מרוקו על סהרה המערבית במטרה לקדם ולהשלים את הסכם הנורמליזציה בין ישראל למרוקו.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ומזכיר המדינה אנתוני בלינקן, 11 באפריל 2024

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ומזכיר המדינה אנתוני בלינקן, 11 באפריל 2024 | צילום: Andrew Harnik/Getty Images

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
נשיא לבנון, ג'וזף עאון
נשיא לבנון עם חידוש השיחות עם ישראל: "לא נקבל אלא את סיום הכיבוש"

דורון פסקין

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, 22 ביוני 2026
טראמפ: "איראן הסכימה לפיקוח גרעיני ברמה הגבוהה ביותר; אם לא היו מסכימים, לא היה מתקיים כל משא ומתן נוסף"

אורן שלום

כוחות צה"ל בגבול לבנון, 18 ביוני 2026
צה"ל ירה לעבר מחבלים שהתקרבו לכוחות; חיזבאללה טוען: הפרה של הפסקת האש

צוות מגזין אפוק

דובר משרד החוץ האיראני, אסמאעיל בקאא'י, 28 באוקטובר 2024
דובר משרד החוץ האיראני: אין תוכנית לאפשר לפקחי סבא"א לבקר במתקני הגרעין שנפגעו

אורן שלום

כוחות צה״ל בגבול לבנון, 15 במרץ 2026
בישראל מזהירים: הצעדים של ארה"ב מעניקים לאיראן דריסת רגל בלבנון

יוני בן מנחם

שגריר ישראל בארה"ב, יחיאל לייטר, ראש הסגל של מחלקת המדינה, דניאל הולר, שגריר ארה"ב בלבנון, מישל עיסא, ושגרירת לבנון בארה"ב, נאדה חמאדה, בפגישה בין משלחות ישראל ולבנון בוושינגטון, 3 ביוני 2026
על רקע ההבנות בין ארה"ב לאיראן: המשא ומתן בין ישראל ללבנון יתחדש היום בוושינגטון

יוני בן מנחם

שתפו: