כניסה
הרשמה לניוזלטר

למרות הקשרים החזקים של טורקיה עם רוסיה והציר הנגדי לנאט"ו, נראה שחברותה בברית רק הולכת ומתחזקת. מומחים לטורקיה ונאט"ו מסבירים בריאיון למגזין אפוק מהן הסיבות לכך

יובל גומא | 21 במרץ 2024 | חדשות | 6 דק׳

"נאט"ו וארה"ב הן בנות ערובה של טורקיה"

ב-23 בינואר השנה אישר הפרלמנט הטורקי את הצטרפותה של שוודיה לנאט''ו, 20 חודשים לאחר שזו הגישה לראשונה את בקשתה להצטרף לברית הצבאית. באותו יום שבו טורקיה אישרה את הבקשה, חלה תפנית משמעותית ביחס של מדינות המערב כלפיה: בתוך שעות ספורות ארה"ב אישרה את מכירת מטוסי ה־F-16 לטורקיה בשווי של 23 מיליארד דולרים – שהתעכבה מאז שנת 2021 – בעוד תת-מזכיר המדינה לעניינים מדיניים, ויקטוריה נולנד, אמרה כי וושינגטון "תשמח" לקבל את טורקיה בחזרה לתוכנית מטוסי ה־F-35, במידה וסוגיית רכישת מערכת הנשק הרוסית של טורקיה תבוא אל פתרונה. כמו כן, ב-26 לינואר השנה הסירה קנדה את הגבלות מכירת הנשק שהטילה על טורקיה מאז שנת 2020.

"לטורקיה יש מעמד ייחודי בנאט''ו, שמאפשר לה לעשות דברים שמרבית מדינות הברית האחרות לא מרשות לעצמן", אומר ד''ר חי איתן כהן ינרוג'ק. "הסיבה לכך היא שטורקיה לא מוכנה לוותר על נאט''ו ושנאט''ו לא מוכן לוותר על טורקיה, על אף שהמדיניות והאינטרסים שלהם במידה רבה שונים, ולעיתים קרובות אף מתנגשים זה עם זה".

טורקיה הצרפה לנאט''ו בשנת 1952, כשלוש שנים לאחר הקמת הברית, בצעד שלדברי כהן ינרוג'ק שירת את האינטרסים של שני הצדדים: בשל מיקומה האסטרטגי, המערב חשש שטורקיה תהפוך למדינה בעלת משטר קומוניסטי ותצטרף לגוש המזרחי, בעוד שההצטרפות לברית המערבית שירתה את מדיניות החוץ והפנים של מפלגת השלטון במדינה, שביקשה לשמור על צביונה החילוני והפרו-מערבי.

 | צילום: Paulius Peleckis/Getty Images

מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג נפגש עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן בוועידת נאט"ו בליטא, 11 ביולי 2023 | צילום: Paulius Peleckis/Getty Images

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
בניין הקונצרטים "קונצרטחבאו" באמסטרדם
אולם קונצרטים מפורסם באמסטרדם ביטל קונצרט חנוכה בשל השתתפות החזן הצבאי הראשי של צה"ל

דורון פסקין

ראש העיר איסטנבול לשעבר, אכרם אימאמולו, 31 במרץ 2024
התביעה בטורקיה דורשת מאסר של עד כ-2,400 שנה ליריבו של ארדואן

דורון פסקין

רמטכ"ל החות'ים בתימן, יוסף אל-מדאני
רמטכ"ל החות'ים במסר לחמאס: אם ישראל תחדש את התקיפות בעזה נחזור לתקוף אותה

דורון פסקין

מטוסי קרב רוסיים מדגם מיג-31
רוסיה טוענת כי סיכלה מבצע של אוקראינה ובריטניה לחטיפת מטוס קרב חמוש בטיל היפרסוני

דורון פסקין

מליאת הכנסת
הצעת חוק עונש מוות למחבלים עברה הלילה בכנסת בקריאה ראשונה

אורן שלום

נשיא סוריה, אחמד א-שרע
א-שרע: "לא ניכנס כעת למשא ומתן ישיר עם ישראל, אולי ממשל טראמפ יסייע להגיע לסוג כזה של משא ומתן"

אורן שלום

שתפו: