כניסה
הרשמה לניוזלטר

פרופ' גד יאיר, מרצה וחוקר בחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה שבאוניברסיטה העברית, מדבר בריאיון לאפוק על שינויים תפיסתיים בחברה ובחינוך בישראל בעקבות ה-7 באוקטובר

קרן זריהן | 8 בפברואר 2024 | חדשות | 9 דק׳

"ישראל תהיה חברה מיליטריסטית יותר – וזה לא בהכרח דבר רע"

"יש לנו הרבה אשליות שחשוב להתפכח מהן", אומר פרופ' גד יאיר, מרצה וחוקר בחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה שבאוניברסיטה העברית. "אחת מהן היא האשליה הכלכלית – הציפייה שלנו היא שברגע שיש לנו השקעה בחברה מסוימת, אז יהיו לנו יחסים טובים איתה ותמיכה חד משמעית שלה. זה מאוד בולט מול טורקיה, למשל. יש איזו הנחה תרבותית שאם ננפוש שם ונשים שם כסף רב, אז טורקיה תתמוך בנו באופן אוטומטי במלחמה; ופעם אחרי פעם אנחנו מתעוררים להפתעה, שכאשר יש מאבק של ישראל כנגד מוסלמים, אז המוסלמים בטורקיה תומכים במוסלמים ולא בישראל.

"התפיסה של שמעון פרס על מזרח תיכון חדש מבוססת על ההנחה ששיתופי פעולה כלכליים בתוך מדינות המזרח התיכון, ייצבו מזרח תיכון חדש שאין בו מלחמות. אל מול תפיסות רדיקליות באסלאם שמצפות להשמדתה של ישראל, ההנחה הזו באמת לא מציאותית. לא משנה כמה ניסע לטורקיה, בסוף היום יש כאן התנגשות בין ציוויליזציות. האסלאם מצופף שורות, וישראל תמיד תהיה מוקצית מחמת המיאוס או לכל היותר נסבלת. אבל 50 שנה אחרי השלום עם מצרים, את לא רואה מצרים מבקרים בתל אביב או בהר הבית".

פרופ' יאיר ניהל את "המכון לחקר הטיפוח בחינוך" (2018-2011) באוניברסיטה העברית. במסגרת מחקריו פיתח את התיאוריה של טראומה תרבותית, והראה כיצד עבר טראומטי משפיע על תרבות היומיום.

לוחמי צה"ל פועלים ברצועת עזה | דובר צה"ל

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
חייל נורווגי שומר על מתקן לעיבוד גז בנורווגיה, המהווה ספקית הגז הגדולה ביותר לאירופה
באירופה חוששים: רוסיה עשויה לנסות לחבל בתשתיות אנרגיה במערב אירופה | פרשנות

איל לוינטר

מוחמד סינוואר
מתי יחודש המו"מ על עסקת החטופים? | פרשנות

יוני בן מנחם

אילוסטרציה: מגזין אפוק
Behrouz Mehri/AFP via Getty Images
Iranian Leader's Press Office/Getty Images
Stringer/AFP via Getty Images
המרדף אחרי הפצצה – האם איראן האיצה בחשאי את תוכנית הגרעין?

איל לוינטר, יובל גומא, אורן שלום

נשיא טאיוואן, לאי צ'ינג-דה (ויליאם לאי), מבקר בבסיס ימי, 18 באוקטובר 2024
טייוואן נערכת למצור: כיצד האי לומד מהמלחמות באוקראינה וישראל | פרשנות

איל לוינטר

אילוסטרציה: מגזין אפוק. Roslan Rahman/AFP via Getty Images, Vladimir Smirnov/POOL/AFP, Daniel Dorko/Hans Lucas via AFP, Vyacheslav Prokofyev/POOL/AFP
בריתות הסתר של המזרח שמשנות את מאזן הכוחות העולמי

איל לוינטר

שתפו: