למרות שהסיכון למשק הישראלי עדיין גבוה, שער השקל מתקרב לרמתו הצפויה אם לא היתה פורצת המלחמה
משרד האוצר: באופן מפתיע, השקל חזק מהצפוי
משרד האוצר הודיע היום (שלישי) כי השקל חזק יותר מכפי שצפו התחזיות. שער השקל מתקרב לרמה אליה היה צפוי להגיע אלמלא הייתה פורצת מלחמה, ובמגמה הפוכה מההיחלשות החדה של השקל מאז ה-7 באוקטובר.
שקל חזק מתבטא בשער דולר-שקל נמוך, והוא חשוב לכלכלה הישראלית על מנת לייבא מוצרים מחו"ל במחיר זול. עם פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר, זינק שער הדולר מ-3.86 שקלים, שכבר נחשב לגבוה, והגיע בשיאו עד לשער של 4.02 שקלים – דבר המעיד על היחלשות השקל בעקבות עליית הסיכון בהשקעה בישראל. בחודשים שלאחר פרוץ המלחמה החל השקל להתחזק, כך ששער הדולר ביחס לשקל החל לרדת. היום, שער הדולר נמוך משהיה בפרוץ המלחמה, והוא עומד על 3.68 שקלים.
שקל חזק אמור להיות תוצאה של ביקוש לשקל – הנקבע על פי גורמים מחו"ל שמבקשים לקנות מוצרים ישראליים או להשקיע במוצרים פיננסיים ישראלים. כאשר הביקוש לשקל גבוה, מחירו עולה. עם זאת, במשרד האוצר מייחסים חלק מההסבר להתחזקות השקל בחודשי המלחמה, בעיקר בחודש אוקטובר, עקב מכירת הדולרים מצד בנק ישראל, אשר קונה דולרים בעתות פריחה ומוכר אותם בעתות משבר. כשבנק ישראל מוכר דולרים – השוק מוצף בדולרים, מחיר הדולר ביחס לשקל יורד, והשקל מתחזק. מנגנון זה משמש מעין ביטוח לשער השקל ולישראל בכלל, כדי שהכלכלה הישראלית תוכל להמשיך לייבא מוצרים בשער דולר נמוך יחסית גם בעתות משבר.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו