פרופ' מאיר ליטבק, ראש מרכז אליאנס ללימודים איראניים, מנתח את פרק הזמן הדרוש לאיראן להעשיר אוראניום ולהגיע לפצצה, וטוען כי ייתכן שהיא תעדיף דווקא להישאר מדינת סף גרעינית
האם 2024 תהיה השנה בה איראן תשיג פצצה גרעינית?
"איראן היא מדינת סף גרעינית, ובכל רגע שתחליט היא יכולה לייצר כמות מספקת של חומר בקיע לפצצה גרעינית", אומר מאיר ליטבק, פרופ' בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב וראש מרכז אליאנס ללימודים איראניים. "כבר במאי 2022 קבע דוח סבא"א (הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית) כי איראן אגרה כמות גדולה של אורניום מועשר פי 18 מהמותר לה בהסכם הגרעין – כמות שתספיק לבניית פצצה גרעינית אחת".
לדברי פרופ' ליטבק, נכון לינואר 2024 יש לאיראנים כמות גדולה של אורניום מועשר לדרגת 60%, כך שכרגע איראן צריכה כחודש וחצי בלבד כדי להעשיר את האורניום שיש ברשותה לדרגת 96%, הדרושה לבניית נשק גרעיני – וסביר להניח שייקח לה כ-12 עד 18 חודשים נוספים לבנות מתקן גרעיני ולערוך ניסוי גרעיני על הקרקע, אם תחליט לעשות זאת.
"אורניום מועשר בדרגה מספקת מהווה רק שלב אחד בתהליך", מסביר פרופ' ליטבק. "בדרך כלל, מדינות בונות מתקן גרעיני ועורכות ניסוי גרעיני על הקרקע (או מתחת לקרקע), כאשר השלב הבא הוא בניית פצצה, הדורשת מרעומים, מעטפת ומספר חלקים נוספים. זה לוקח זמן. בניית ראש קרב גרעיני כדי להרכיב אותו על טיל הוא דבר מורכב אף יותר, וגם הוא אורך זמן. אם מדינה השואפת לפצצה גרעינית עושה הכול באופן מבוקר, התהליך יימשך זמן רב יותר. אבל אם היא חותכת פינות – התהליך מתקצר", הוא מפרט.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו