מספר מדינות ערביות לוחצות כעת להחזיר את סוריה של הדיקטטור בשאר אל-אסד ל"משפחת העמים הערביים", או ליתר דיוק – לשלב אותה מחדש בתוך "העולם הדיפלומטי" הערבי, אחרי שנזרקה ממנו ב-2011 עקב הברוטליות שהפגינה נגד אזרחיה בתחילת מלחמת האזרחים בסוריה
צוות מגזין אפוק | 20 באפריל 2023 | חדשות | 2 דק׳
מדוע מדינות ערב ממהרות כעת לנרמל יחסים עם סוריה?
מספר מדינות ערביות לוחצות כעת להחזיר את סוריה של הדיקטטור בשאר אל-אסד ל"משפחת העמים הערביים", או ליתר דיוק – לשלב אותה מחדש בתוך "העולם הדיפלומטי" הערבי, אחרי שנזרקה ממנו ב-2011 עקב הברוטליות שהפגינה נגד אזרחיה בתחילת מלחמת האזרחים בסוריה.
בין המדינות האלה נמצאת סעודיה, שרוצה לנרמל את היחסים עם סוריה לקראת פסגת הליגה הערבית שצפויה להתקיים בממלכה ב-19 במאי. אחרי ששר החוץ הסורי ביקר בסעודיה ב-12 באפריל (לראשונה מאז פרצה מלחמת האזרחים בסוריה), הגיע שר החוץ הסעודי לביקור אצל נשיא סוריה בדמשק ב-18 באפריל. על פי משרד החוץ הסעודי, מטרת הביקור הייתה מציאת פתרון מדיני למלחמת האזרחים בסוריה, שיבטיח שסוריה תחזור "לזהות הערבית ולסביבה הערבית שלה".
מדוע סעודיה ומדינות ערב נוספות מעוניינות לנרמל כעת את היחסים עם סוריה? האם זו הבעת אמון בדיקטטור הסורי או במדינתו? עד היום העלו אנליסטים שלושה הסברים ספקולטיביים להאצה הפתאומית ברצון לנורמליזציה: 1. מדינות ערב הגיעו למסקנה שתיאום אזורי והרגעה משרתים את האינטרסים שלהן יותר מאשר עימות בינן לבין עצמן, ובינן לבין איראן; 2. מדינות ערב רוצות לזכות בחוזים כלכליים משתלמים לשיקום סוריה (פרויקטים של בנייה למשל); 3. מדינות ערב מעוניינות לאזן את ההשפעה האיראנית בסוריה. על פניו, ייתכן שזה אחד המניעים העיקריים. הבעיה: איראן בירכה על התקדמות הנורמליזציה בין סוריה למדינות ערב.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו