כניסה
הרשמה לניוזלטר

המלך עבדאללה חושש מניסיון איראני-סורי לזעזע את יציבות הממלכה

יוני בן מנחם | 19 בדצמבר 2023 | גיאו-פוליטיקה | 2 דק׳

פרשנות: בימים האחרונים ניהל צבא ירדן קרבות בגבול סוריה. מה משמעותם?  

ירדן חשה שהמלחמה ברצועת עזה מהווה סכנה לביטחונה ויציבותה. המלך עבדאללה חושש להמשך שלטונו נוכח מה שהוא מפרש ככוונותיה של ישראל לבצע באמצעות המלחמה ברצועה שינוי אסטרטגי גדול שישפיע על כל האזור, ובסופו של דבר יטרפד את אופציית שתי המדינות והקמת מדינה פלסטינית עצמאית בין הים התיכון לנהר הירדן. ירדן חוששת שישראל מתכננת ליצור לחץ צבאי גדול ברצועה וביהודה ושומרון, שיביא לטרנספר של מאות אלפי פלסטינים מרצועת עזה למצרים, ושל מספר דומה של פלסטינים מיהודה ושומרון לשטח ירדן.

ירדן נאבקת כבר חמש שנים ברציפות עם תופעה חמורה של הברחות סמים ואמצעי לחימה מדרום סוריה לשטחה. חלק גדול מהסמים, בעיקר הקפטגון, עובר למדינות המפרץ, ואילו כלי הנשק והתחמושת עוברים לצפון השומרון לחיזוק הקבוצות החמושות של הג'יהאד האסלאמי, חמאס ופת"ח. דיוויזיה 4 הסורית בראשותו של מאהר אל-אסד, אחיו של הנשיא הסורי, היא שאחראית ביחד עם חיזבאללה להברחות הסמים. על הברחות הנשק אחראית איראן. קבלני ההברחות הם קבוצות פשע בדרום סוריה, שמכירות היטב את נתיבי ההברחה לצפון ירדן.

מאז פרוץ המלחמה ברצועת עזה גברה תופעת ההברחות בגבול סוריה-ירדן. במהלך הימים האחרונים ניהל משמר הגבול הירדני קרבות קשים עם קבוצות המבריחים החמושות שניסו לחדור מדרום סוריה ולהבריח לצפון ירדן סמים וכמות גדולה של נשק ותחמושת. לראשונה ניסו המבריחים להבריח גם טילי נ"ט, כדי שיגיעו לקבוצות הטרור בצפון השומרון לצורך המלחמה נגד צה"ל.

עבדאללה, מלך ירדן | צילום: TOBIAS SCHWARZ/AFP via Getty Images

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
ראש ממשלת בריטניה, קיר סטארמר, 5 במאי 2026
מה עומד מאחורי מפלת הלייבור בבחירות המקומיות בבריטניה? | פרשנות

דורון פסקין

כוחות צה"ל בגבול לבנון, 28 במרץ 2026
רחפני נפץ ומארבי אש: כך חיזבאללה משנה את הקרב בדרום לבנון | פרשנות

יוני בן מנחם

כוחות צבא איראן, 2 במרץ 2016 | צילום: AHMAD AL-RUBAYE/AFP via Getty Images
האם עיראק תהפוך לזירת לחימה חדשה בין איראן לארה"ב וישראל | פרשנות

יוני בן מנחם

ספינה איראנית במצרי הורמוז, 4 במאי 2026
הניסיון האיראני לעקוף את המצור האמריקני | פרשנות

יוני בן מנחם

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, 15 ביוני 2025
טראמפ מגיע לפסגה בבייג'ינג: מה על סדר היום | פרשנות

דורון פסקין

יו"ר הרש"פ, מחמוד עבאס, בישיבת הוועדה המרכזית של פת"ח, 1 באוקטובר 2019
הוועידה השמינית של הפת"ח – מה עומד על הפרק? | פרשנות

יוני בן מנחם

שתפו: